Češi v generálce na Euro udolali Severní Makedonii 2:1. Z penalty se trefili Schick a Barák

Čeští fotbalisté v generálce na nadcházející mistrovství Evropy v Německu udolali doma Severní Makedonii 2:1. Favorita poslal v přípravném utkání v Hradci Králové do vedení po hodině hry z penalty nejlepší týmový střelec Patrik Schick, hned za pět minut srovnal Isnik Alimi, ale na začátku deváté minuty nastavení rozhodl z dalšího pokutového kopu střídající Antonín Barák.

Hradec Králové (Aktualizováno: 21:12 10. 6. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští fotbalisté se radují z vítězství 2:1 nad Severní Makedonií

Čeští fotbalisté se radují z vítězství 2:1 nad Severní Makedonií | Foto: David Taneček | Zdroj: ČTK

Národní tým navázal na páteční drtivé vítězství 7:1 nad Maltou na soustředění v Rakousku a po lednovém nástupu trenéra Ivana Haška vyhrál i čtvrtý letošní zápas. V březnu porazil Norsko a Arménii 2:1. Ve čtvrtek české mužstvo odcestuje do dějiště Eura, do turnaje vstoupí 18. června v Lipsku proti Portugalcům.

Hašek do generálky nasadil všech devět hráčů, kteří nezasáhli do přípravy proti Maltě, v základní sestavě zůstali jen obránci Coufal s Hranáčem.

Gruzie spoléhá na protiútoky, Portugalsko dominuje na míči. Jak hráli soupeři Česka v přípravě na Euro?

Číst článek

V zahajovací jedenáctce už nechyběly hlavní opory kapitán Souček, nejlepší týmový střelec Schick či očekávaná brankářská jednička pro Euro Staněk. Pozici Michala Sadílka, který se v sobotu během předposledního dne soustředění v Rakousku zranil při jízdě na tříkolce, zaujal v záloze Provod. Útočník Bohemians 1905 Ristovski naskočil až jako střídající hráč Makedonců.

Převaha Čechů

Český celek měl před zaplněnou Malšovickou arénou, kde panovala dobrá atmosféra, od úvodu převahu. V osmé minutě se po Coufalově dlouhém autu a Součkově prodloužení dostal k hlavičce Schick, brankář Dimitrievski ale balon vytáhl na břevno. Poté Hložek křížnou střelou minul. V 19. minutě makedonský gólman v souboji neudržel míč po dlouhém centru od Krejčího, Coufal ale odkrytou branku netrefil a napálil prvního hráče před sebou.

O šest minut později už domácí dostali míč do sítě, Schick se ale radovat nemohl, neboť mu Kuchta přihrával z ofsajdu. Souček chvíli nato vypálil zpoza vápna těsně nad a už v nastavení Schick neuspěl s pokusem o kličku gólmanovi.

I do druhého dějství vstoupili Češi aktivně. Ve 49. minutě si naběhl na roh Krejčí, ale hlavou minul. V 57. minutě po odvráceném rohu nacentroval do vápna Douděra, Musliu přistrčil Součka a slovenský rozhodčí Očenáš nařídil penaltu. Schick nezaváhal a připsal si 19. gól v reprezentačním „áčku“.

„Makedonci se celou dobu váleli, zdržovali, dělali tam divadlo. Nevím, proč to mají zapotřebí. Před penaltou se to pořád postrkovalo a oddalovalo a člověk musí být pořád soustředěný. Lehké to nebylo,“ řekl Radiožurnálu Sport Patrik Schick.

Makedonci, kteří na rozdíl od soupeře nepostoupili na Euro, ale hned za pět minut srovnali. Trajkovski napřáhl za vápnem, trefil tyč a odražený balon poslal „rybičkou“ do sítě Alimi. Za národní celek skóroval poprvé.

Rozhodl Barák z penalty

Vrátit vedení mohl domácím Souček, po rohu ale hlavičkoval nad. Hašek postupně prostřídal sestavu, jeho svěřenci i tak dál tlačili. Makedonci, kteří před týdnem prohráli v přípravě v Chorvatsku 0:3, se v závěru už soustředili pouze na defenzivu.

V sedmiminutovém nastavení nejprve Souček a po něm střídající Lingr vypálili vedle, ale po rychle vhozeném autu v podání Šulce podkopl Velkovski ve vápně Chytila a sudí nařídil druhou penaltu. Střídající Barák zvolil stejnou stranu jako před ním Schick, navázal na proměněný pokutový kop proti Maltě a rozhodl.

Český tým neprohrál ani čtvrtý vzájemný duel a prožil vítěznou generálku na Euro stejně jako před třemi lety, kdy zdolal Albánii 3:1. Reprezentace zároveň i v devátém utkání udržela neporazitelnost pod trenérem Haškem, pod nímž už absolvovala pět zápasů v roce 2009.

Výsledky přípravného fotbalového utkání v Hradci Králové:

Česko - Severní Makedonie 2:1 (0:0)

Branky: 60. Schick z pen., 90.+9 Barák z pen. - 65. Alimi. Rozhodčí: Očenáš - Jekkel, Vorel - Glova (video, všichni SR). ŽK: Ladislav Krejčí II - Musliu, Zajkov, Milevski (trenér). Diváci: 8864.

Sestavy:

Česko: Staněk - Holeš (89. Lingr), Hranáč, Ladislav Krejčí II - Coufal (66. D. Jurásek), Souček, Provod (72. Barák), Douděra - Hložek (66. Šulc) - Schick (66. Chytil), Kuchta (72. Chorý). Trenér: Hašek.

Makedonie: Dimitrievski - Zajkov (72. Serafimov), Velkovski, Musliu - Aškovski (77. Dimoski), Alimi, Atanasov, Alioski (89. Qamili) - Kostadinov - Elmas (89. Iljazovski), Trajkovski (77. Ristovski). Trenér: Milevski.

rej, mich, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme