První olympijské hry v esportu budou v roce 2025. Partnerství se Saudskou Arábií ale budí rozpaky

Průlomový okamžik pro kompetitivní odvětví počítačových her navazuje na nedávné oznámení MOV, že Výkonná rada založila olympijské hry v esportu. Návrh bude předložen na zasedání MOV, které se bude konat v předvečer zahájení olympijských her v Paříži 2024. Napsal to oficiální olympijský web.

Riyadh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání ve videohře League of Legends (ilustrační foto)

Utkání ve videohře League of Legends (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) oznámil spolupráci s Národním olympijským výborem (NOV) Saúdské Arábie, kde by se v příštím roce měly konat první olympijské hry Esports Games 2025. Informuje o tom oficiální olympijský web.

Spolupráce s MOV

Partnerství mezi MOV a Saúdskou Arábií bude trvat dvanáct let a pravidelně se v jeho rámci budou konat olympijské hry v esportu. Spolupráce přichází v době, kdy sport v Saúdské Arábii celkově výrazně roste, a kupředu ji žene sociální a ekonomická transformace země v rámci Vize 2030. Království si totiž mimo jiné klade za cíl založit na místní úrovni 250 herních společností, které by vytvořily 39 000 pracovních míst.

„Už 20 let esport a hraní her roste. Je jasné, že to není jen trend. Máme za sebou roky, kdy sledovaly největší finále miliony lidí,“ řekl BBC Newsbeat Alban Dechelotte, generální ředitel společnosti G2 Esports.

Království Saúdská Arábie nedávno hostilo Světový pohár v esportu, který někteří fanoušci, hráči a komentátoři na protest bojkotovali kvůli dodržování lidských práv. Tato arabská země, kde je homosexualita nezákonná, se stala terčem kritiky kvůli svému postoji k LGBTQ+ lidem a nedostatečným právům žen.

Pozitivní Saúdská Arábie

Organizátoři Světového poháru v esportu ale rozhodnutí uspořádat akci právě zde obhajují. Dechelotte říká, že jeho vlastní zkušenosti ze Saúdské Arábie, kde se konala řada významných esportových akcí, jsou pozitivní. Stejně jako šéfové světového poháru, také říká, že jej saudští představitelé ujistili o otevřenosti soutěže bez ohledu na pohlaví nebo sexualitu.

Podle Dechelottea bude esportová verze olympijských her usilovat o rovnoměrnou účast hráčů a hráček. Tvrdí, že jde o obrovskou příležitost pro kompetitivní hraní, která by oslovila nové a mladé publikum.

Jak píše server Sportico, Saúdská Arábie se významně prosadila v oblasti světového sportu investicemi do golfu, fotbalu, zápasů a nejnověji i do tenisu. Na rozdíl od těchto sportů však nyní esport zaznamenává investice především ze saúdských peněz. Tím se ale zároveň zhoršuje jeho finanční závislost na království. 

Anna Beljo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme