Mýdlo může zvýšit přitažlivost lidí pro komáry, zjistila studie. Méně lákavá je pro ně kokosová vůně

Vábnost člověka pro komáry výrazně ovlivňuje mýdlo. Takový je závěr studie Virginského polytechnického institutu a tamní Státní univerzity. Ze školy víme, že není komár jako komár, protože krev nám sají jen komáří samičky.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komár druhu Aedes, který přenáší virus způsobující horečku dengue

Komár druhu Aedes, který přenáší virus způsobující horečku dengue | Zdroj: Profimedia

Vědci měli pro svůj výzkum čtyři dobrovolníky a čtyři značky mýdla. Dobrovolníci se nejdřív neumyli, a pak umyli postupně těmi čtyřmi mýdly. Poté si oblékli nylonové návleky a vědci pozorovali, jak na nich přistávají komáří samičky. Sledovali u nich, jaké mají preference, co je víc láká.

Barva oblečení může u lidí zmenšit riziko kousnutí komárem, tvrdí nová studie

Číst článek

Komáři mimo jiné vyhodnocují lákavost hostitele podle vydechovaného oxidu uhličitého, který je vábí. A jeho účinek chtěli vědci při těchto pokusech eliminovat. Šlo jim jen o mýdlo.

Vědci tak nejdříve analyzovali chemické složení pachů nad těmi rukávy. Dostali 68 pachových vzorků. Celkem na nich identifikovali 123 sloučenin. Vyřadili ty nejslabší a pro konečnou analýzu jim zbylo 85 sloučenin. A zjistili, že mýdlo výrazně mění lidský pach – a to jak jeho chemické složení, tak kvantitu.

Všechna čtyři mýdla komáry lákala, i když jedno méně než ostatní – to s kokosovou vůní. Vědci si to vysvětlují tak, že kokosová vůně je přírodní repelent, komáry tedy spíše odrazuje.

Jako káva a dortík

Komáři se řídí pachem hostitele. Pokud zrovna není žádný v dohledu, tak si doplní cukry nektarem z rostlin. A mýdlo, parfém nebo prací prostředky mají květinovou či ovocnou vůni. Lidé tedy komárům voní zároveň jako hostitelé i jako kytičky nebo ovoce. A letí najisto. Prý je to pro ně stejné lákadlo jako káva a dortík, aspoň tak to líčí vedoucí studie, biochemik Clément Vinauger z Virginského polytechnického institutu.

3:12

Čeští vědci pracují na digitalizaci lidského pachu. Zprostředkování vůně na dálku může pomoc lékařům

Číst článek

Vědci také odhalili hlavní sloučeniny, které ovlivňují změnu lidského pachu po použití mýdla. Jsou to hlavně ty, které vylučují rostliny: terpeny, estery, aldehydy, alkoholy a kyseliny.

Teoreticky, pokud by k tomu výrobci přihlédli, mohli bychom mít časem víc produktů s repelentním účinkem.

Autoři studie pracovali s komárem tropickým, který přenáší řadu onemocnění. Přiznanou slabinou studie je, že není jasné, zda a jak pach mýdla účinkuje na ostatní druhy komárů. Problematický je také malý počet dobrovolníků.

Studie je také postavená na vzorcích odebraných hodinu po aplikaci mýdel, takže není jasné, jak se účinek mění po delší době. To všechno ale autoři studie přiznávají. Zájemci se více dočtou v časopise iScience.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme