Němce zajímá Kafka, Španěly jídlo. Praha láká na gastronomii, říká Říkovský z Prague City Tourism
Cestovní ruch v metropoli v posledních letech velmi ovlivnila pandemie koronaviru, důležitou roli sehrál i válečný konflikt na Ukrajině. „Už nejezdí Rusové, kteří byli v první desítce. V loňském roce byl ten pokles o 90 procent, ale vidíme, že zase jiné národy jsou otevřené tomu, aby právě k nám přijeli. Například Polsko nebo Pobaltí,“ říká Josef Říkovský, ředitel sekce Kvalita služeb Prague City Tourism.
Na vzestupu je i domácí turistika, úspěšná kampaň V Praze jako doma sem přilákala Čechy, kteří se podle průzkumů opakovaně vracejí.
„Máme data z loňského roku, kdy domácích turistů bylo 25 procent. Od roku 2010 byla Praha poprvé nejvíc navštěvovanou destinací v rámci celé republiky,“ shrnuje.
Prague City Tourism chce také cílit na kultivovanější a movitější turisty, proto si nechala zpracovat analýzu zaměřenou na chování a typologii lidí navštěvujících českou metropoli.
„Oni nám nějakým způsobem vykalibrovali, na co jsou jednotlivé národy senzitivní. Co vlastně chtějí v Praze vidět. Takže víme, že třeba Němci – Kafka. Nebo Španělé – jídlo,“ vysvětluje Říkovský.
„V Praze poslední léta vzkvétá gastronomická scéna. Takže kromě historie a architektury se zájem turistů rozrostl o gastronomii. Španělé, Italové, ale i třeba Poláci na to slyší a velice rádi jezdí i za gastronomií. Láká je tradiční česká kuchyně,“ říká.
„V Praze poslední léta vzkvétá gastronomická scéna. Španělé, Italové, ale i třeba Poláci na to slyší. Láká je tradiční česká kuchyně“
Josef Říkovský
Výsledky výzkumu využije Prague City Tourism pro marketing města, pro tvorbu nových produktů a služeb. Dlouhodobě se snaží představovat i jiné zajímavosti české metropole než památky.
„Ukazujeme, že Praha není destinace, která by byla na dva nebo tři dny. Máme toho mnohem víc, i turisté ve výzkumech říkají, že si uvědomují, že Praha je mnohovrstevnatá, máme krásné parky, nemusíte být jenom v centru,“ myslí si Říkovský.
Poslechněte si celý rozhovor, audio je nahoře v článku.