Hygienici se připravují na možný příchod nákazy z Německa
Hygienici pozorně sledují, zda se v České republice v současné době nevyskytuje střevní nákaza, která nyní trápí Německo. Tam podle aktuálních informací onemocnělo asi 700 lidí a pět na infekci zemřelo. Renata Vaverková z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje připouští, že i u nás byl v minulosti výskyt nákazy zaznamenaný, v současnosti ale hygienici nevědí o žádném případu.
„Typ bakterie, který byl zaznamenán v Německu se sporadicky vyskytne tu a tam také v České republice. Letos žádný takový případ zaznamenán nebyl.“
Hygienici už informovali všechny praktické lékaře, kliniky, lůžková zařízení i laboratoře.
„Každý případ, který by vykazoval podobné charakteristiky jako případy, které se vyskytují v současné době v Německu, bude okamžitě samozřejmě pečlivě vyšetřen a budou učiněna taková opatření, aby se onemocnění dál u nás nešířilo,“ dodává Renata Vaverková.
Jihomoravští hygienici se budou více zaměřovat na kontrolu syrových zeleninových salátů. Jak ale řekla Radiožurnálu Jana Laštovičková z Krajské hygienické stanice v Brně, kontroly salátů provádějí v restauracích a bufetech v Jihomoravském kraji už dva roky a zatím vždy s dobrým výsledkem:
„V letním období budeme odebírat saláty, ale musím říct, že za ty dva roky, co saláty odebíráme, tak jsme se nesetkali se salátem, který by byl zdravotně nebezpečný. V zařízeních, kde jsou saláty připravovány, tak opravdu ohroženo zdraví nebylo.“
Německých spotřebitelů se začíná zmocňovat panika a dosud lékaři tak doporučovaná čerstvá zelenina zůstává ležet ladem.
Tuny okurek mizí v koši, řada stánků okurky ani nenabízí. V supermarketech se cena rajčat, okurek a další zeleniny výrazně snížila. Většina lidí si ale i přes nízkou cenu zeleninu nekupuje. Restaurace, jídelny a nemocnice vyřadily čerstvé saláty z jídelníčku. Největší firma dovážející obědy nebude zeleninu nabízet až do konce června. Zatímco zelenina končí v koši, lidé si teď více kupují ovoce.
Finanční ztráty německých zemědělců jsou obrovské . Podle šéfa jejich svazu jsou to denně 2 miliony eur. Ztráta je smrtící především pro malozemědělce. Někteří budou muset propouštět i najaté brigádníky.
„Ta situace může být podobná jako tomu bylo počátkem roku s dioxiny, kdy lidé přestali na čas nakupovat vajíčka. Vrhli se tehdy na bioprodukty, ale za čas se zase vrátili ke svým zvyklostem,“ říká zpravodajka Českého rozhlasu v Německu Klára Stejskalová.
Zdá se, že zdrojem nákazy nejsou pouze španělské okurky. Mluví se i o okurkách z Nizozemí. „Španělští dovozci se snaží odvrátit podezření s tím, že k nákaze došlo až během transportu, kdy se zelenina v Německu vysypala na zem, ale to nevysvětluje tak vysoký počet případů po celém Německu, že by byl pouze z jedné dodávky,“ dodává Klára Stejskalová
V Německu se dokonce objevily konspirační teorie, že jde o umělé šíření nákazy, ale vědec, který ke spekulacím zavdal příčinu, posléze zprávy dementoval.