Poslanci chtějí zmírnit zákaz kouření v restauracích. Inspirovali se na Slovensku
Zákaz kouření v restauracích se pomalu přibližuje. Platit měl už od začátku roku. Poslanci se ale k druhému kolu debaty o vládním návrhu dostanou až dnes. Norma má ve sněmovně řadu kritiků, kteří se ji pokusí ještě zmírnit. Například chtějí umožnit kouření v odděleném prostoru v barech a kavárnách. Lidé si už na restaurace bez cigaretového dýmu zvykají a většina zákazníků i zaměstnanců se na zákaz kouření v nich těší.
Na zákaz kouření v restauracích už netrpělivě čeká personál jedné z typických malostranských hospůdek.
„Nekouří se v jiných zemích, zvykli si na to všude. Proč to nejde tady? Je to také trochu méně práce. Místo abych vyměňovala popelníky, se mohu věnovat hostovi jinak. Rozhodně jsem pro to, aby se přestalo kouřit,“ říká servírka, podle které jsou nejhorší kuřáci doutníků.
O to, že by jim po zákazu kouření ubyli štamgasti, strach nemá. Hosté kolem souhlasně přikyvují a potvrzuje to i paní s cigaretou v ruce:
„Prostoru, aby si člověk šel zakouřit, je tu mraky. Myslím si, že to sem i natáhne spoustu jiných klientů, kteří kouření nemají rádi. Mě vidíte s cigaretou v ruce, protože se tu kouřit smí. Pokud se tu kouřit nebude, tak tu budu u pivka stejně sedět, ale bez cigarety.“
České zákony omezující kouření v restauracích jsou v rámci Evropské unie nejmírnější. Ostatní země ho buď úplně zakázaly, nebo alespoň výrazně omezily.
Skupina poslanců chce v Česku prosadit slovenský model. Zákaz kouření u našich sousedů neplatí pro bary a kavárny. Kuřáky ale na Slovensku najdeme i v restauracích. Sedět musí v oddělené místnosti, menší, než je nekuřácká část a co nejdál od vchodu do podniku.
Pokud by tento návrh uspěl, mohli by čeští hospodští dostat na úpravu podniku rok času.