Českým turistům se nevyplatí brát si do Chorvatska potraviny
Čeští turisté na Jadranu poměrně zaslouženě získali pověst paštikářů – tedy těch, kteří si sebou na dovolenou vezou kufry potravin. Ty potom často končí v odpadkových koších nebo v moři.
My jsme se proto vydali do Chorvatska, abychom zjistili, jaké jsou letos ceny základních potravin. Náš zvláštní zpravodaj Martin Dorazín zašel do jedné normální samoobsluhy na pobřeží s paní Jarmilou Šeparovičovou, která v Chorvatsku žije už dlouho a tamní ceny má dobře zmapované.
Zeptal se, kolik stojí chleba v Orebiči. „Chléb od 1 eura do 1,30 eura,“ odpověděla Šeparovičová s tím, že záleží na váze. „Černé chleby se semínky jsou dražší.“
„Salámy trvanlivé jsou nad euro a měkké 5-6 kun. Měkké sýry 10 dkg stojí od 5 kun, trvanlivé, chorvatské až do 100 kun za kilogram.“
Velká nabídka je u zeleniny. „Už jsou i rané brambory ze zadarské oblasti,“ upozornila Jarmila Šeparovičová a doporučila i velmi kvalitní místní vajíčka. „Za ty roky se mi nestalo, že bych koupila zkažená.“
„Oproti loňsku stoupla cena másla – 2 eura,“ zalitovala. Ale ceny ostatních mléčných výrobků jsou zcela srovnatelné s českými.
Za nejvýhodnější formu úhrady pak označila použití bankovních karet.