Festival pirohů ve Varšavě

Polské pirohy připomínají těstovinové taštičky. Uvnitř se skrývají různé náplně. Slané i sladké. První festival těchto polských národních specialit se konal v jednom velmi luxusním varšavském hotelu. Na festivalu se byl podívat i zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pirohy

pirohy | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Na talířích před porotci leželo 50 různých pirohů, které jejich kuchaři přinesli ještě teplé z domova, aby se jimi mohli pochlubit a ucházet se o jednu ze tří cen vypsaných hotelem. Byly tu pirohy s docela běžnými náplněmi - tedy se zelím a houbami, s kořeněným mletým masem, nebo s hmotou ze šťouchaných brambor, tvarohu a osmažené cibulky.

Některé byly ale dost netypické. Pan Pawel Gil uvařil pirohy podle receptu své babičky, která pocházela z východního polského pohraničí. Jejich náplň byla skutečně zvláštní.

"Základem je pohanková kaše. Pak také maso, nejlépe krkovička a uzený bůček a k tomu ještě houby. Přidat se může česnek," prozradil složení náplně svých výtvorů pan Pawel.

Podle paní Krystyny ale tak úplně nezáleží na tom, co je uvnitř pirohu. "Ze všeho nejdůležitější je těsto. Tedy poměr vody, mouky a vajec. Těch se nedává moc. Na kilo mouky se dává jen jeden žloutek. To se smíchá s půllitrem vody. Těsto se pak musí dobře propracovat a vyválet v tenkou placku. Z té se vykrajují kolečka, plní se připravenou náplní, překládají na půl a prsty se okraje polštářku stlačí, aby se vytvořila kapsa. Pirohy se pak vaří v lehce osolené vodě."

Podle jednoho z organizátorů festivalu Dariusze Bartoszewicze ze spolupořádajícího deníku Gazeta Wyborcza se dá jen těžko říct, jak má chutnat pravý polský piroh. "Nápaditost lidí a jejich rodinné předpisy dokazují, že piroh se ve skutečnosti nedá zcela definovat. Existuje tolik pirohů, kolik je rodinných receptů. To je na nich právě fantastické."

Kuchařskou porotou vybraní semifinalisté budou své pirohy muset uvařit ještě jednou. Už ale nikoli doma, nýbrž přímo v hotelové kuchyni. Pět nejlepších pirohů se dostane na hotelový jídelní lístek s označením - např. Pirohy paní Malgorzaty, nebo Pirohy podle pana Wieslawa. Vítěze vyberou sami návštěvníci hotelu. Tím, jak často si budou ony pirohy podle receptů soutěžících objednávat.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme