V odpadcích ročně skončí přes 900 milionů tun jídla. Nejde jen o problém bohatých zemí
Lidé ročně vyhodí více než 900 milionů tun jídla. Podle Programu OSN pro životní prostředí to představuje 17 procent potravin, které putují z obchodů, domácností a restaurací přímo do odpadu, upozorňuje ve čtvrtek server BBC.
Šedesát procent vyhozeného jídla představují potraviny z domácností. BBC ale upozorňuje, že například ve Velké Británii kleslo v době uzávěry množství domácnostmi vyhozeného jídla.
V Česku chybí technologie na výrobu recyklovaného plastu v potravinářské kvalitě
Číst článek
Podle charitativní organizace Wrap, která se zabývá udržitelností, si lidé začali nákupy pečlivěji plánovat. 923 milionů tun ročně vyhozeného jídla by naplnilo 23 milionů čtyřicetitunových nákladních vozů. Pokud by tyto trucky parkovaly těsně za sebou, kolona by planetu Zemi obtočila sedmkrát.
Problém se netýká jen bohatých zemí, kde si lidé mohou dovolit nakupovat větší množství potravin, než spotřebují. Studie odhalila, že plýtvání potravinami je celosvětovou záležitostí.
Zpráva ale například nerozlišuje mezi odpadem vzniklým vyhozením poživatelného jídla a nepoživatelných částí jídla, jako jsou třeba skořápky nebo kosti.