Dobrovolníci, kteří si tři týdny pro vědecké účely užívali ranní máslové orgie v podobě pečiva typu croissant, se dopracovali ke zvýšení cholesterolu v průměru o deset procent.
Popularita dánského pečiva je založena i na různých náplních, krásném vzhledu a lepkavých prstech. Z ruky totiž pečivo nejvíc chutná, prověřila jsem vše vícekrát vždy se stejným výsledkem.
„Jak si někdo objedná, vezmu krajíc a dám ho na gril. Pajda musí být připravovaná nad ohněm,“ zdůrazňuje kuchařka Agnieszka „A jak se trochu opeče, aby povrch křupal, dodávám přísady,“ říká.
Bretaňská kulinářská specialita, které místní říkají Gateau Breton, je jednoduchá, trvanlivá i variabilní.
K přípravě slavného koláče vám budou v základu stačit pouhé čtyři ingredience.
Kvůli zdražování jídla a obecně vysoké inflaci na potravinách šetří už dvě třetiny Čechů. Ukázal to srpnový průzkum společnosti Instant pro Generali Investments mezi tisícovkou respondentů.
Food bloggerka Dagmar Heřtová si pro vás připravila gastroglosu s vánoční tematikou. Její cukroví se vydalo za hranice evropských tradic, a tak připravila například sušenky ve tvaru mořských koníků.
Dobu předvánoční si lze krásně užít tím, že do darů předáte kus svého já a v souladu s trendem „home made“ připravíte laskominy a podělíte se o své výtvory.
Napadlo mě, že by se gastrochvilky daly využít ještě víc a s jejich pomocí zapojit do vaření naše miláčky. Snad ani nemusím připomínat známé pořekadlo: Co se v mládí naučíš, ve stáří jak když najdeš.
Tento týden mám pro vás dvě zprávy. Dobrou a špatnou. Špatná zpráva třeba je, že káva je nevhodná, dobrá zpráva je, že je vhodná. Že si protiřečím? Kdo to dneska nedělá?
V tisku se v sobotu dočtete, že v Česku klesá výroba základních mléčných výrobků. Píše to Mf Dnes. Facebook podle Práva upozornil na chlapce, který vydíral mladší spolužačky kvůli nahým fotkám.
V pátečních novinách se dočtete o životních nákladech Čechů. Přehled, za co občané nejvíce utrácejí, a prognózu do příštího roku sestavila Mladá fronta DNES.
Češi jedí více masa, mléčných výrobků a méně chleba. Ukazují to ve čtvrtek zveřejněná data Českého statistického úřadu. Na každého obyvatele Česka loni připadlo 786 kilogramů spotřebovaných potravin.
Ekonomové nás uklidňují, ať se nebojíme. Zdražování prý už nebude zrychlovat. V říjnu, kdy míra inflace dosáhla 2,9 procenta, jsme například podle Petra Dufka z ČSOB už byli na vrcholu.
Máslo zdražují obchodníci, řekl ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. Zároveň poskytl internetovému deníku iDnes analýzy, kde se píše, že obchodníci inkasují až 50 procent marží.
Ve středu se naposledy před volbami sejde vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ministři mají na programu EET, odměny pro zaměstnané vězně či zprávu o cenách másla.
Doba nízkotučných jogurtů a odstředěného mléka je pryč. Stále víc spotřebitelů už nepovažuje mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku za prohřešek proti zdravému životnímu stylu.
Cena másla od výrobců se za poslední rok zvýšila výrazně více než na pultech obchodů. Zatímco mlékárny prodávaly máslo meziročně o 63 procent dráž, prodejci zvedli cenu o 45 procent.
Na vyšších cenách másla mají podle ministra zemědělství Mariana Jurečky značný podíl obchodníci. Svaz obchodu a cestovního ruchu tvrdí, že obchodníci za zdražení nemůžou.
S prudkým růstem cen másla se potýkají spotřebitelé nejen v Česku, ale i v sousedních zemích. Ke zdražování přispívá rostoucí globální spotřeba. V Německu je cena másla na nejvyšší úrovni za 50 let.
Prezident potravinářské komory Toman vyzval mlékárny, aby omezily vývoz másla do zahraničí. České mlékárny by se měly soustředit na tuzemský trh. Vyzval i spotřebitele, aby máslo nekupovali do zásoby.
Zaměstnanec hotelu v Karlových Varech kradl ve skladu u svého zaměstnavatele máslo a další potraviny. Během dvou měsíců si domů odnesl 50 kilogramů másla, kradl i sýr a salám.