Kilogramový živý kapr letos vyjde na 125,15 koruny, téměř o tři koruny dráž než minulý rok. Zhruba o třetinu víc proti loňsku stojí máslo a vejce, mírně stoupla také cena mléka.
V Česku rovněž poprvé po čtyřech letech růstu klesla kupní síla. Koruna slábne oproti euru. „Na druhé straně naši vývozci zase dokážou lépe prodat naše výrobky při slabší koruně,“ říká ekonom.
„Na začátku roku stálo kilo smetany 58 korun, v současné době stojí 105 korun. Tuk chybí na celém evropském trhu,“ říká prezidentka Potravinářské komory Večeřová.
„Továrna na výrobu másla by rozjela provoz na tři směny. Ale nemají dostatek lidí. Nemůžete bojovat s inflací a zároveň vést válku,“ říká Alexandra Prokopenková z nevládní organizace v Berlíně.
Podle ÚOHS nemá na trhu s máslem žádný producent ani obchodník dominantní postavení. „Úřad tedy zjišťuje zejména indicie možného koluzivního jednání nebo nekalých obchodních praktik,“ napsal mluvčí.
„Tlak na zvyšování cen másla je po celé Evropě. Podle Eurostatu se v průměru cena zvýšila o patnáct procent proti loňskému roku,“ popisuje komentátor serveru Seznam Zprávy Petr Holub.
„Spotřebitelé před lety začali preferovat tučnější mlékárenské výrobky. Máslo má konkurenci v dalších mlékárenských produktech a to je důvod ke zdražování,“ komentuje agrární analytik Petr Havel.
Drahé máslo ovlivňuje několik faktorů, zejména nedostatek tuku, zvýšená poptávka po jiných mléčných výrobcích a dlouhodobé šlechtění krav zaměřené na dojivost oproti tučnosti, řekl Jiří Kopáček.
Místopředseda ANO Karel Havlíček v debatě uvedl, že důvodem vysokých cen jsou mimo jiné drahé energie či daň z přidané hodnoty, která je podle něj vyšší než v jiných zemích.
Dobrovolníci, kteří si tři týdny pro vědecké účely užívali ranní máslové orgie v podobě pečiva typu croissant, se dopracovali ke zvýšení cholesterolu v průměru o deset procent.
Popularita dánského pečiva je založena i na různých náplních, krásném vzhledu a lepkavých prstech. Z ruky totiž pečivo nejvíc chutná, prověřila jsem vše vícekrát vždy se stejným výsledkem.
„Jak si někdo objedná, vezmu krajíc a dám ho na gril. Pajda musí být připravovaná nad ohněm,“ zdůrazňuje kuchařka Agnieszka „A jak se trochu opeče, aby povrch křupal, dodávám přísady,“ říká.
Bretaňská kulinářská specialita, které místní říkají Gateau Breton, je jednoduchá, trvanlivá i variabilní.
K přípravě slavného koláče vám budou v základu stačit pouhé čtyři ingredience.
Kvůli zdražování jídla a obecně vysoké inflaci na potravinách šetří už dvě třetiny Čechů. Ukázal to srpnový průzkum společnosti Instant pro Generali Investments mezi tisícovkou respondentů.
Food bloggerka Dagmar Heřtová si pro vás připravila gastroglosu s vánoční tematikou. Její cukroví se vydalo za hranice evropských tradic, a tak připravila například sušenky ve tvaru mořských koníků.
Dobu předvánoční si lze krásně užít tím, že do darů předáte kus svého já a v souladu s trendem „home made“ připravíte laskominy a podělíte se o své výtvory.
Napadlo mě, že by se gastrochvilky daly využít ještě víc a s jejich pomocí zapojit do vaření naše miláčky. Snad ani nemusím připomínat známé pořekadlo: Co se v mládí naučíš, ve stáří jak když najdeš.
Tento týden mám pro vás dvě zprávy. Dobrou a špatnou. Špatná zpráva třeba je, že káva je nevhodná, dobrá zpráva je, že je vhodná. Že si protiřečím? Kdo to dneska nedělá?
V tisku se v sobotu dočtete, že v Česku klesá výroba základních mléčných výrobků. Píše to Mf Dnes. Facebook podle Práva upozornil na chlapce, který vydíral mladší spolužačky kvůli nahým fotkám.
V pátečních novinách se dočtete o životních nákladech Čechů. Přehled, za co občané nejvíce utrácejí, a prognózu do příštího roku sestavila Mladá fronta DNES.
Češi jedí více masa, mléčných výrobků a méně chleba. Ukazují to ve čtvrtek zveřejněná data Českého statistického úřadu. Na každého obyvatele Česka loni připadlo 786 kilogramů spotřebovaných potravin.
Ekonomové nás uklidňují, ať se nebojíme. Zdražování prý už nebude zrychlovat. V říjnu, kdy míra inflace dosáhla 2,9 procenta, jsme například podle Petra Dufka z ČSOB už byli na vrcholu.