Nové jaderné bloky postaví v Česku Korejci. Vítězem tendru je společnost KHNP

Dva nové jaderné bloky v Dukovanech postaví korejská firma KHNP, rozhodla ve středu vláda. Půjde o největší a nejdražší zakázku v novodobé historii Česka, řekl premiér Petr Fiala z ODS, který zároveň mluvil o zásadním rozhodnutí pro budoucnost republiky.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 14:20 17. 7. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vláda zatím rozhodla o stavbě dvou bloků v Dukovanech, oznámil premiér Petr Fiala. Bude ale ještě s vítězným KHNP jednat o opci na další až dva reaktory v Temelíně. „Korejská nabídka byla lepší prakticky ve všech hodnocených kritériích,“ konstatoval Fiala.

Aktuálně nabízená cena za jeden blok při výstavbě celkem dvou reaktorů od KHNP je podle něj 200 miliard korun. Jde o sumu v současných cenách, dodal premiér. „To, že budeme stavět dva bloky dohromady, znamená úsporu překračující dvacet procent,“ poznamenal Fiala.

Rozpočtové náklady na přípravné práce pro jaderné bloky v Dukovanech budou v příštích pěti letech celkem 80 až 85 miliard korun, doplnil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

23:22

Prezident KHNP: Termíny dodržíme, i když už má tendr zpoždění. Dokážeme být levnější než ostatní

Číst článek

První reaktor by se měl začít stavět v roce 2029, do zkušebního provozu by měl jít v roce 2036.

Původně se o zakázku ucházelo pět firem. Do finálního výběru se kromě korejské KHNP dostala také francouzská EDF. Dalšími firmami ale byly také ruský Rosatom a čínská CGN, ty nakonec ještě minulá vláda Andrej Babiše (ANO) z bezpečnostních důvodů vyřadila.

Americký Westinghouse pak fakticky skončil v soutěži letos koncem ledna, kdy ČEZ spolu s vládou oznámily, že nesplnil požadavek garantovat dodávku projektu na klíč včetně klíčových bodů, jako je závazný termín dokončení prvního bloku v roce 2036 a dodržení ceny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme