MMR odmítá informace o ohrožení čerpání evropských dotací

700 miliard korun – to je částka, kterou vyčlenil pro Českou republiku v rozpočtovacím období 2007-13 Brusel a Češi ji mohou postupně využívat. Přestože ale současné rozpočtovací období za dva roky končí, stihlo Česko od roku 2007 vyčerpat pouze sedminu všech vyčleněných peněz. Alespoň tolik zatím Evropská komise Česku proplatila, upozorňuje server Aktuálně.cz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo pro místní rozvoj. Ilustrační foto.

Ministerstvo pro místní rozvoj. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Čerpání evropských dotací může být podle Aktuálně.cz ohroženo, a to především kvůli obavám Evropské komise, že české úřady nedokážou evropské peníze dostatečně bránit před korupcí a plýtváním.

Brusel si v polovině června od ministerstva financí a ministerstva pro místní rozvoj vyžádal kontrolu proplácení dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji, kde se čerpá celkem 20 miliard korun prostřednictvím dotačního programu ROP Severozápad.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čerpání dotací z evropských fondů mluvila ve Světě o jedné mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková

Na tento program se bruselští úřadníci zaměřili na základě auditu společnosti Deloitte, který prokázal, že nákup zdravotnických přístrojů pro nemocniční holding Krajská zdravotní nebyl dostatečně zdůvodněn a že ve zmanipulované soutěži byly přístroje nakoupeny za zbytečně vysoké ceny.

Ministerstva teď proto mají zkontrolovat i dalších 280 projektů schválených v rámci Severozápadu. Zatím se ale resorty stále nedohodly, jak by měl požadovaný audit proběhnout, píše Aktuálně. Dokud ovšem ministerstva hotový audit nepředloží, nepošle Evropská komise na projekty ROP Severozápad už ani euro, upozorňuje server Aktuálně.cz.

Podle mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jany Jabůrkové jsou ale informace o výši proplacených dotací nepřesné. Uvedla to ve Světě o jedné.

„V tuto chvíli je proplaceno příjemcům 245 miliard korun, což je 32 procent z celkové alokace. A z Evropské komise je proplaceno – z těchto proplacených peněz – až po certifikaci. To znamená, že projekt prvně musí být dokončený, poté může být certifikovaný. A poté jsou ty peníze proplaceny z Evropské komise. A tam byly v tuto chvíli proplaceny 104 miliardy korun, což je 13 procent z celkové alokace.“

„Ale ještě jednou: jedná se o dokončené projekty. My jsme v tuto chvíli v polovině čerpacího období a jsme v takové části, kdy nabíhá největší množství těch projektů,“ upozornila mluvčí ministerstva pro místní rozvoj.

„S ministerstvem financí jsme ve standardním jednání, v podstatě jsme upozornili Evropskou komisi na to, že kdyby se kontrolovalo všech 280 projektů, tak je to zásadní administrativní, ale především finanční zátěž, a navrhli jsme, aby se zkontrolovalo 25 procent projektů. V tuto chvíli opět čekáme na reakci Bruselu,“ reagovala Jabůrková na informace Aktuálně.cz o kontrolách projektů v rámci programu Severozápad.

Naďa Bělovská, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme