USA a Švýcarsko podepsaly dohodu o urovnání sporů kolem daňových úniků

Americké ministerstvo spravedlnosti podepsalo se švýcarskou vládou dohodu o urovnání sporů kolem daňových úniků. Dohoda umožní některým švýcarským bankám vyhnout se stíhání kvůli podezření, že umožňovaly Američanům prostřednictvím tajných kont vyhýbat se placení daní. Nyní zaplatí pokutu a zveřejní informace o účtech amerických klientů. USA se už tři roky snaží prolomit švýcarské bankovní tajemství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americké dolary

Americké dolary | Foto: Fotobanka stock.xchng

"Volba mezi dvěma zly", tak označil dopad dohody mezi USA a Švýcarskem na švýcarské banky tamní právník Walter Boss. Banky se totiž budou muset rozhodnout, jestli se jim více vyplatí zaplatit pokutu, nebo budou riskovat trestní stíhání v USA.

Ivan Pilip, ekonom, bývalý ministr financí a viceprezident Evropské investiční banky, upozornil, že dohoda neuzavírá úplně spory, které byly zahájeny už v minulosti a které se týkají zejména velkých bank jako UBS, Credit Suisse a do jisté míry Julius Baer, kde padaly už velmi vysoké pokuty v řádu stovek milionů dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

USA se dohodly se Švýcarskem ve sporu o daňové úniky. Téma jsme rozebrali s Ivanem Pilipem, ekonomem a bývalým ministrem financí a viceprezidentem Evropské investiční banky

„Ty uzavřeny nejsou, ale řada dalších bank, která byla ohrožena tlakem a pokutami ze strany amerických úřadů, bude postavena do situace, kdy sice bude nucena zveřejnit účty amerických občanů. Budou speciálně zdaněny, ale tyto banky by se měly vyhnout pokutám a narovnat výtahy pro působení v USA,“ přiblížil.

Banky na základě dohody musí také informovat vyšetřovatele o majetku Američanů, který už opustil Švýcarsko a byl přesunut do daňových rájů. Podle Pilipa je to součást kontextů posledních let, kdy je jedním z cílů hospodářských politik jednotlivých států snížení daňových úniků.

„Takže z tohoto pohledu je to věc pro Švýcarsko, které na bankovním sektoru velmi stavělo, věc nepříjemná. Ale je to součást trendů, se kterými i Švýcarsko musí počítat, a které se odráží nejen ve vztazích k USA, ale i k mnoha dalším zemím, zejména Evropské unie,“ uvedl.

Počty Čechů, kteří se mohou podobným způsobem vyhýbat placení daní díky švýcarskému bankovnímu tajemství, podle Pilipa zřejmě známy nejsou. „Ale vezmeme-li v úvahu, že v případě USA to mohou být desetitisíce účtů, tak v případě Čechů jde o číslo řádově výrazně menší,“ poznamenal.

Nicméně i Česká republika se podle něj připojuje ke snahám, aby se co nejvíce zemí včetně Švýcarska, ale i Lichtenštejnska či Kypru a dalších bývalých daňových rájů, zapojovalo do spolupráce a snížily množství daňových úniků. „Tyto snahy se dotknou i českých občanů, byť přínos pro státní pokladnu bude spíše okrajový,“ dodal ekonom Ivan Pilip.

Veronika Sedláčková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme