Doktor Béla Tarr. Maďarský velikán kinematografie převzal od AMU čestný titul

Režisér Béla Tarr, autor téměř osmihodinového veledíla Satanské tango, přijal v úterý na půdě pražské Akademie múzických umění (AMU) čestný titul doctor honoris causa. „Když na place čekáte v mrazu na východ slunce, nemyslíte na to, že byste za to jednou mohli dostat nějaké ocenění,“ usmíval se 68letý maďarský filmař. K zisku honorárního doktorátu ho nominovala Filmová akademie (FAMU), kde celý podzimní semestr vede mentoringový program.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský režisér Béla Tarr

Maďarský režisér Béla Tarr | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Víte, celý život jsem byl špatný student. Obdržet tento významný titul je pro mě indicií, že se věci mění. Je to pro mě velká pocta. FAMU je legendární filmová škola,“ nechal se slyšet Tarr, který v Praze zůstane až do prosince.

„Pracovat s lidmi je otázka empatie. Každý je nějaký. Neexistuje univerzální recept na to, jak k lidem přistupovat. Ptáte se, jakou radu bych dal sám sobě na začátku vlastní filmové kariéry? Žádnou. Pravidla nejsou. Je 21. století a každý si může dělat, co chce,“ zdůraznil.

Když tu samou otázku dostal minulý týden během debaty na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, opáčil slovy: „Neprovokujte mě k tomu, abych vám dal hloupou radu.“

Maďarský režisér Béla Tarr převzal čestný doktorát Akademie múzických umění | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Tarrovy snímky Turínský kůň, Werkmeisterovy harmonie nebo Satanské tango se zapsaly do učebnic historie světové kinematografie. Maďarský režisér si za ně odnesl řadu cen, například od poroty festivalu Berlinale či Evropské filmové akademie.

„Béla Tarr je výjimečným filozofem obrazu a kinematografického vyjadřování. Jeho zkušenost zahrnuje důkladné promýšlení různorodých přístupů ke kinematografii od dokumentárních filmů po výrazně komponované fikční obrazy rozpadu žité reality,“ uvedla ve svém laudaciu děkanka FAMU Andrea Slováková.

Po přečtení Topolova Citlivého člověka jsem měl žízeň po životě. Zamiloval jsem se, říká režisér Klein

Číst článek

Ta Tarra popsala také jako „nezaměnitelného tvůrce, který reagoval na potřebu nové autenticity v 90. letech“ a přirovnala jeho sofistikovaný filmový jazyk a vyhraněnou poetiku k filmům Jean-Luca Godarda, Andreje Tarkovského nebo Abbáse Kiarostamího.

„Vybudování svébytného filmového světa, který se nezříká reference k přirozené realitě, staví Tarr na práci s časem. Motiv navracení se do stejného bodu existenciální bídy brilantně ukazuje stavba jednoho z Tarrových mistrovských děl, osmihodinového Satanského tanga, které vzniklo na motivy stejnojmenného románu Lászla Krasznahorkaiho,“ řekla na konto filmařova zřejmě nejznámějšího díla.

Ceremonie v Sále Bohuslava Martinů Hudební a taneční fakulty AMU se mimo jiné zúčastnil i český herec a divadelník Miroslav Krobot, který ztvárnil hlavní roli v Tarrově dramatu Muž z Londýna z roku 2007.

Čestný doktorát je spolu se jmenováním profesorem a Zlatou medailí AMU nejvyšším oceněním života a díla, které pražská akademie uděluje. V minulosti se této cti dostalo například režisérům Agnieszce Holland, Miloši Formanovi nebo Janu Švankmajerovi. Vůbec prvním z celkové dvacítky oceněných byl Václav Havel v roce 1996.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme