Tchajwanská nová vlna a nacionalista ze Sibiře. Ji.hlava přivítá oceňované filmaře, potrvá 10 dní

Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě odhalil zbylou část programu. Ten nabídne více než 300 filmů, mimo jiné i výběr z díla oceňovaného tchajwanského režiséra Tsai Ming-lianga, který v listopadu povede mentoringový program na pražské Filmové akademii múzických umění (FAMU). Jihlavská přehlídka potrvá od 25. října do 3. listopadu, tedy poprvé deset dní.

Jihlava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Programová sekce Opus Bonum nabídne třeba polský film Rok v životě jedné země. Režisér Tomasz Wolski se v něm prostřednictvím méně známých archivních záběrů vrací do prosince 1981, kdy vláda v reakci na rostoucí vliv odborového hnutí Solidarita vyhlásila výjimečný stav.

O nesvobodě vypovídá i francouzský snímek Nejsem s tebou režisérské dvojice Oliviera Duryho a Marie-Violaine Brincard. Odehrává se na uzavřeném oddělení psychiatrické nemocnice, kde pacienti vedou dialogy (a monology) o svých snech a trápeních.  

Dokumentární Ji.hlavu zahájí Prezidentka. Svou práci představí ve filmu i válečný zpravodaj Dorazín

Číst článek

Mimo soutěž budou moct návštěvníci a návštěvnice festivalu vidět také desetihodinový filmový opus Odysseus běloruského režiséra Nikity Lavretského, který ukazuje každodenní tíhu života v současném Minsku. 

V soutěžní sekci Česká radost se světové premiéry dočká například Reportáž psaná na benzínce. Ta sleduje práci oceňované reportérky Ivany Svobodové i její střet se světem tvůrců a konzumentů „alternativních médií“, kteří novinářkou i celým jejím světem pohrdají.

„Chtěli jsme práci Ivany Svobodové zachytit maximálně autenticky v její hektičnosti, nevyzpytatelnosti, náročnosti a zároveň rozporuplnosti, která se týká jak jí samé, tak i společnosti, o které (a pro kterou) píše,“ říká o filmu režisérka Zora Čápová. 

„Americký sen“ české fotografky Marie Tomanové nastíní Svět mezi námi. „Snažila jsem se zachytit onen dramatický (přechod) od téměř umělecké bezvýznamnosti k prvnímu velkému úspěchu, který však stále ještě nemusí být definitivní. To vše v kontextu newyorského prostředí, daleko od domova,“ popisuje dokumentaristka Marie Dvořáková.

Aktuální světové dění reflektuje i nový dokumentární snímek Filipa Remundy s názvem Štěstí a dobro. Jeho protagonistou je jaderný fyzik a rekordman v extrémním otužování Vitalij. Živí se jako zedník a žije za hranicí chudoby. Zatímco jeho rodiče, prominentní vědci, vzpomínají na slávu režimu, jemuž ochotně sloužili, zapřisáhlý patriot z Novosibirska postupně mění názor na putinovské Rusko.

„Vitalij se svobody bojí. Stejně jako miliony spoluobčanů, i on podlehl beznaději, kterou přinesla divoká devadesátá léta a frustrace ho dovedla k radikalizaci,“ říká Remunda o filmu, který natáčel na Sibiři mezi lety 2016 a 2023. „Vitalijův příběh je připomínkou toho, jak moc mohou životní podmínky a politické okolnosti ovlivnit naše vnímání světa a naši budoucnost.“

Místo okna jen velká díra ve zdi. V Benátkách soutěží film, který vás přenese do virtuální válečné reality

Číst článek

Ukrajinskou válečnou realitu si budou moct diváci a divačky přijít „odžít“ v interaktivním snímku Křehký domov. V prostředí falešného obývacího pokoje se v něm díky virtuální realitě přenesou do bytu, za jehož okny houkají sirény a dopadají letecké rakety.

„Inspiroval jsem se jednou konkrétní rodinou a jejím bytem poblíž Kyjeva, který byl rozbombardovaný, a pak se v něm usídlila ruská armáda. Takže si (během filmu) zažijete nejenom destrukci, ale vlastně i zneuctění domu,“ přiblížil spoluautor projektu Ondřej Moravec v nedávném rozhovoru pro iROZHLAS.cz a Radiožurnál.

Díky prodloužení festivalu se do programu vrátí také soutěžní sekce První světla věnovaná celovečerním prvotinám a druhotinám.

„Podle statistik jen třicet procent režisérů a režisérek po svém debutu pokračuje v natáčení filmů, což je strašně málo. Proto chceme nastupující filmařskou generaci podpořit a ukázat, s jakou růzností k filmu přistupují a jak dokumentární film oživují svou přímočarostí,“ vysvětluje ředitel Ji.hlavy Marek Hovorka.

Minutová vzpomínka na dětství

Znělku 28. ročníku festivalu natočila americká dokumentaristka a kameramanka Kirsten Johnson. Její poslední film Smrt Dicka Johnsona získal Cenu poroty za inovativní přístup v dokumentárním filmu na prestižním festivalu Sundance.

„Kirsten Johnson si ve znělce pohrává s kafkovskou proměnou na hranici života a smrti, snu a představy. Scénu z rodinného archivu posouvá v dalších záběrech do imaginativní roviny, která pokaždé umožní jiné čtení. Minutový film se stává básní, která nám uvízne v hlavě jako vzpomínka na vlastní dětství a jeho nekonečnou fantazii,“ říká Hovorka.

PROGRAM IROZHLAS.cz

Svůj program bude mít na Ji.hlavě už tradičně také Český rozhlas. Zpravodajský web iROZHLAS.cz v pátek 1. listopadu na Malé scéně Horáckého divadla představí svůj projekt Ověřovna!

Jak probíhá ověřování falešných informací? Jaké nástroje k tomu můžete sami využít? A jaké jsou limity „ověřovatelů“? Divokým světem falešných zpráv provedou redaktoři Tomáš Pika a Jana Magdoňová.

Dalším hostem bude přední představitel tchajwanské nové vlny Tsai Ming-liang. Na programu je hned sedm jeho snímků: jak klasika Sbohem, Dragon Inn, oceněná cenou kritiků na festivalu v Benátkách, tak i třeba pozdější Kde, které spadá do režisérovy proslulé série „walker“ filmů, jejichž hrdinou je velmi pomalu kráčející buddhistický mnich.

Po 13 letech se do Jihlavy vrátí i rumunský režisér Andrei Ujică, aby uvedl svou novou filmovou esej Things We Said Today o rozdělené americké společnosti. Svou novinku nazvanou Osamocená odpoledne osobně představí katalánský režisér a autor loňské ji.hlavské znělky Albert Serra.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme