V myšlenkách jsem s oběťmi této války a s jejich rodinami, odsoudila ruská pěvkyně vpád na Ukrajinu

Ruská sopranistka Anna Nětrebková ve středu důrazně odsoudila válku proti Ukrajině. Informují o tom agentury DPA a APA, které připomínají, že pěvkyně po ruském útoku z konce února čelila kritice za to, že se proti invazi jasně nevyslovila. Několik pořadatelů jí proto zrušilo koncerty.

Vídeň Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anna Nětrebková

Anna Nětrebková | Zdroj: Profimedia

„Výslovně odsuzuji válku proti Ukrajině a v myšlenkách jsem s oběťmi této války a s jejich rodinami,“ uvedla Nětrebková v prohlášení. Použitím slova válka se výrazně odklonila od ruské oficiální linie, která invazi do sousední země označuje jako „speciální vojenskou operaci“. Za porušení této linie v Rusku hrozí tresty.

Uvrhněte Rusko zpět do doby kamenné, vyzývá světové mocnosti aktivista a šachista Kasparov

Číst článek

Padesátiletá operní hvězda žijící převážně v Rakousku také zdůraznila, že není členkou žádné politické strany a není spřízněna s žádným z ruských „vůdců“. S prezidentem země Vladimirem Putinem se prý za celý život setkala jen několikrát a nikdy se jí nedostalo finanční podpory ze strany ruské vlády.

„Uznávám a lituji toho, že některé mé činy nebo výroky v minulosti mohly být zčásti špatně interpretovány,“ uvedla také.

Narážela podle všeho na svá slova z konce února o tom, že „chce, aby válka skončila“, ale „není politická osoba“ a nehodlá tak veřejně vyjadřovat své názory a hanět svou vlast.

Někteří pořadatelé následně zrušili její vystoupení, a pěvkyně pak oznámila, že sama ruší veškeré své koncerty v následujících měsících. Nyní uvedla, že od konce května bude znovu vystupovat.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme