SOUTĚŽ: Mravenčí a jiné práce. Vyhrajte novou ilustrovanou monografii o Ondřeji Sekorovi

Loni v září uplynulo 120 let od narození Ondřeje Sekory. K té příležitosti vznikla v Moravském zemském muzeu v Brně rozsáhlá výstava, která měla ukázat pestrost autorské tvorby tohoto známého spisovatele a ilustrátora knih pro děti. Doprovodilo ji vydání obsáhlé monografie s bohatým obrazovým materiálem. O Mravenčí a jiné práce, jak se publikace jmenuje, si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Knižní soutěž Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obálka knihy Ondřej Sekora: Mravenčí a jiné práce

Obálka knihy Ondřej Sekora: Mravenčí a jiné práce | Zdroj: Nakladatelství Akropolis

„Na vrcholku hromádky stál mravenec se šátkem kolem krku a s ranečkem na zádech, v rukách držel kus jehličí, které se lesklo jako zrcadlo, tak bylo hladké, a volal na celé kolo: ‚Pozóóóóór, s cesty, pozóóóóór!‘ A než se kdo nadál, sedl si mravenec na to jehličí a fůůůůůů! Jel na něm dolů jako na sáňkách.“

Touto scénou začíná Ferda Mravenec, bezpochyby nejslavnější kniha Ondřeje Sekory z roku 1936. A je proto příznačné, že tak začíná i obsáhlá monografie věnovaná životu a dílu tohoto českého spisovatele, novináře, kreslíře, ilustrátora, ragbisty a v neposlední řadě i zaníceného entomologa.

Ondřej Sekora. Příběh českého Walta Disneyho ve složitých dobách

Číst článek

„Sekora vynikal schopností pozorovat svět fascinovanýma dětskýma očima a své okouzlení přenášet na příjemce své tvorby. Stejně jako Ferda Mravenec se s vervou pouštěl do nejrůznějších úkolů a stejně jako on obvykle uspěl,“ píše v úvodu ilustrované publikace Tomáš Prokůpek, jeden z jejich autorů a zároveň i editor.

Mravenčí a jiné práci jsou totiž rozděleny do 11 tematických kapitol, v nichž se dopodrobna rozebírá určitá oblast Sekorova života, ať už je to jeho profese žurnalisty, humoristické kresby a karikatury nebo sportovní zájmy a jiné amatérské záliby.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Jeho osobní a umělecká dráha přitom v mnoha ohledech zrcadlí historické a politické zvraty, kterými naše země prošly od konce první světové války až po začátek 60. let 20. století, a tak jeho příběh ve zkratce shrnuje i komplikovaný příběh Československa dané doby.

Dvanáctka autorů věří, že kniha, která je bohatá nejen co do textu, ale i stran obrazové přílohy, bude důstojným památníkem „muže, který po sobě zanechal nepřehlédnutelnou uměleckou stopu překračující hranice (moravského) regionu a který se své zemi vždy snažil prospět, jak nejlépe uměl a jak mu to jeho trochu dětský pohled na svět umožňoval“.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Ondřej Sekora: Mravenčí a jiné práce, napište nám až do tohoto pátku 1. května do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Která česká animátorka je autorkou prvního loutkového filmu o Ferdovi Mravencovi?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme