Analýza 104 tisíc knih: románům dřív vládly ženy, až později je nahradili muži

Ženy byly dříve v románech téměř všudypřítomné. Spisovatelky ve svých dílech zobrazovaly více hrdinky než hrdiny. Postupně se ale trend začal obracet a románům začali vládnout muži. Až koncem dvacátého století začalo opět přibývat žen spisovatelek. Vyplývá to ze studie, ve které autoři analyzovali 104 tisíc románů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Knihy (ilustrační foto)

Knihy (ilustrační foto) | Foto: Gellinger/CC0 Creative Commons | Zdroj: Pixabay

Románům zpočátku vládly autorky spolu s ženskými hrdinkami a díla se řadila mezi zábavnou literaturu. Postupně ale tento žánr získával na vážnosti a žen podle studie začalo ubývat.

Každá knížka má nějaký osud, říká zakladatel knihovny Libri prohibiti

Číst článek

Počet spisovatelek se během 19. a 20. století snížil na polovinu, a to z padesáti na necelých 25 procent. Ve stejném období zaznamenali autoři studie úbytek ženských postav.

Román se tak pomalu stával doménou mužů. Trend ale koncem dvacátého století začal znovu měnit a spisovatelek opět přibývá.

Měnila se také slova spojovaná se ženami a muži. Například v devatenáctém století se se ženami spojovalo sloveso cítit a s muži sloveso dostat. Ve dvacátém století to byla jiná slova. U ženských postav dominovaly výrazy pro veselí. Kdežto muži se zubili a uchechtávali.

Statistika nabízí neotřelý pohled

Autory studie nazvané Transformace genderu v anglickojazyčné beletrii jsou Ted Underwood, který vyučuje angličtinu a informatiku na univerzitě státu Illinois, a informatik David Bamman z Kalifornské univerzity v Berkeley.

Jak uvádí server Smithsonian, autoři pomocí algoritmu analyzovali literární postavy a také autory celkem 104 tisíc románů. Byla to díla od roku 1703 do roku 2009. Byla tam díla jako Pýcha a předsudek spisovatelky Jane Austenové, Duna od Franka Herberta nebo romány Raymonda Chandlera.

Statistické metody dokážou podle anglisty Setha Longa z univerzity státu Nebraska zaznamenat souvislosti, které mohou literárním teoretikům uniknout. Nabízí podle něj jiný úhel pohledu na literární historii.

Helena Berková, ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme