Nejstarší známku světa z roku 1840 se nepodařilo vydražit, nabízená suma zaostala za odhadem

Jeden z exemplářů první poštovní známky světa, takzvané černé jednopennyovky (Penny Black) z roku 1840, v úterý na aukci v Londýně nového majitele nenašel. Nejvyšší nabízená částka za ni byla 3,8 milionu liber (113,7 milionu korun), což bylo pod hranicí, jakou si pro její prodej stanovila aukční síň Sotheby's. Informovala o tom agentura DPA.

Londýn (Aktualizováno: 19:20 7. 12. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černá jednopennyovka (Penny Black) z roku 1840.

Černá jednopennyovka (Penny Black) z roku 1840. | Foto: Hannah McKay | Zdroj: Reuters

Pořadatelé aukce přitom původně odhadovali, že by se známka mohla vydražit za čtyři až šest milionů liber.

OPRAVA CHYBNÉ INFORMACE

Agentura DPA vydala zprávu s chybnou informací. Nejstarší známka světa se v Londýně za 3,8 milionu liber neprodala. 

Známka s profilem někdejší britské královny Viktorie pochází z prvního vytištěného archu a prodávala se včetně dokumentu s datem 10. dubna 1840 z archivu bývalého skotského politika Roberta Wallace, který se angažoval v poštovní reformě.

Známky černé barvy v hodnotě jedné penny (pence) bez charakteristického zoubkování šly do oběhu v květnu 1840 a v podstatě znamenaly zavedení paušálního poštovního poplatku. Předtím byl tento druh komunikace složitější, drahý a poštovné obvykle platili příjemci.

Omylem vytištěná na zelený papír místo růžového. V Německu se prodala známka za 32 milionů korun

Číst článek

„Jde o první známku, předchůdkyni všech dalších známek a bezpochyby jeden z nejdůležitějších kousků dějin filatelie,“ uvedl Henry House z aukční síně Sotheby's. Agentura DPA napsala, že další dva exempláře černé jednopennyovky má ve svých sbírkách poštovní muzeum v Londýně.

Aukční trh se známkami se v posledních letech drží velice vysoko. Nejdráže se v roce 2014 prodala známka One-Cent Magenta (Jednocentová karmínová), a to za 9,5 milionu dolarů (214 milionů korun). Letos stejná známka vynesla v aukci 8,3 milionu dolarů (187 milionů korun).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme