Zemřela Staša Fleischmannová. Fotografka, která se sestrou zvěčnila Čapka i Fučíka

Ve věku 100 let zemřela ve čtvrtek v Praze fotografka Staša Fleischmannová. Informoval o tom v pátek její syn, český velvyslanec v Paříži Michel Fleischmann. Fleischmannová provozovala v letech 1938 až 1949 se sestrou fotografický ateliér OKO na pražské Národní třídě. Portrétovaly například Karla Čapka, francouzského básníka Andrého Bretona či Julia Fučíka.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staša Fleischmannová

Staša Fleischmannová | Zdroj: Dan Materna / MAFRA / Profimedia

Staša Fleischmannová a její sestra Olga Housková se narodily 24. září 1919 do rodiny zakladatele kabaretu Červená sedma, slavného zpěváka a později manažera nakladatelských domů první republiky Rudolfa Jílovského. Vystudovala Státní grafickou školu v oboru fotografie.

Karel Čapek na portrétu z fotografického ateliéru OKO | Zdroj: Profimedia

S prvním manželem Bedřichem Sternem, který v roce 1943 zahynul v koncentračním táboře v Osvětimi, měli syna a později známého fyzika Jana.

V roce 1946 se vdala podruhé za spisovatele a diplomata Iva Fleischmanna, se kterým v roce 1969 společně emigrovali do Francie. V sedmdesátých a osmdesátých letech tvořila Fleischmannová ceněné koláže, vystavovala v Paříži či Bruselu.

Pohřeb zesnulé fotografky se uskuteční 5. února v obřadní síni na Olšanských hřbitovech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme