Přes tisíc dětí jde v Hradci Králové k zápisu do základních škol

S úderem 13. hodiny se dnes pro předškoláky otevřou dveře královéhradeckých základních škol. Začnou totiž zápisy, které potrvají až do zítřka. Podle odhadů k nim přijde přes tisíc dětí, což je nejvíce za poslední roky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zápis do první třídy základních škol

Zápis do první třídy základních škol | Foto: Filip Jandourek

Pětiletý Karel se připravuje na zápis. „Těším se. Mám baťoh,“ chlubí se. „Tam napíšeš své jméno a zapíváš,“ předvídá informovaně.

Nejen pro tohoto předškoláka bude dnešek zlomovým dnem. Kromě říkání básniček a zpívání písniček děti ale u zápisu musí zvládnout i další věci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o přípravě předškoláka na zápis natočil Ondřej Vaňura

„Určitý přehled máme, protože máme už jedno dítě, které tím prošlo. Už je ve škole,“ říká maminka předškoláka Karla, paní Dana.

„Ve školce mají docela šikovný kroužek předškoláka, tam si hodně věcí procbvičují. Umí se podepsat, rozezná barvy.“

Podle psychologů řada dětí sice u zápisu umí, kreslit, počítat, některé dokonce i psát. Řada z nich ale má problém zavázat si tkaničky, nebo se umět obléct.

„To by snad ani ve školce nemohl fungovat, tam se musejí sami obléknout, svléknout. Ale tkaničky možná, tolik ne. Ale je to tím, že jsou boty na suché zipy,“ poznamenává s úsměvem Karlova maminka.

Zápisy budou v krajském městě dnes od 13 do 17 hodin, v sobotu pak od 9 do pravého poledne. Z více než tisícovky předškoláků dostane zhruba pětina doporučení pro odklad.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme