Sobotkova vláda na mimořádné schůzi podepíše programové prohlášení

Vláda slibuje podporu podnikání, snižování nezaměstnanosti a dodržování kritérií pro přijetí eura. Také to má ve svém programovém prohlášení. Ministři ho budou schvalovat na večerní mimořádné schůzi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podpis koaliční smlouvy. Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Podpis koaliční smlouvy. Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek | Zdroj: ČTK

Ještě před schůzí se sejdou předsedové tří koaličních stran, tedy ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Šéf lidovců a místopředseda kabinetu Pavel Bělobrádek ale říká, že se prohlášení už nijak podstatně měnit nebude.

„Předpokládám, že k žádným dramatickým změnám nedojde, nicméně vyloučit to nelze. Programové prohlášení vlády, v podstatě jeho součástí je programová část koaliční smlouvy, z ní vychází a ji jenom doplňuje,“ uvedl Bělobrádek.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD ovšem podotkl, že třeba debata o daních podpisem prohlášení nekončí.

„Naším cílem je primárně se soustředit na lepší výběr daní. Tato koalice určitě nebude zvyšovat daň z přidané hodnoty, určitě nebudeme zvedat daně středním vrstvám nebo nízkopříjmovým skupinám, nic takového nepřichází v úvahu. A zbytek daňové diskuse nás čeká v souvislosti s návrhem zákona o státním rozpočtu. Chceme udržet schodek pod třemi procenty hrubého domácího produktu,“ řekl Sobotka.

Opozice vládě vytýká, že dost neřeší nezaměstnanost

Podle opozice je vládní program jen slepencem populárních opatření, která nebudou fungovat. Předseda ODS Petr Fiala koalici vytýká, že dost neřeší nezaměstnanost.

„Nezaměstnanost překonala veškeré historické rekordy, aktuální průzkumy zároveň ukazují, že 80 procent lidí má obavy týkající se jejich zaměstnání. To jsou skutečné problémy občanů, které by vláda měla řešit,“ zdůraznil Fiala.

Členové vlády | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme