Hasiči ve Slaném otevírají vzdělávací centrum. Děti poučí o chování u ohně

Děti dnes většinou znají telefonní číslo na policii, hasiče i záchranáře. Jsou ale situace, kdy také musejí umět reagovat rychle, bez jakékoli pomoci. I proto se hasiči ve Slaném rozhodli otevřít pro školáky vzdělávací centrum. To začne fungovat už dnes a pro školy je zcela zdarma.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opékání buřtů

Opékání buřtů | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Děti by se v centru měly dozvědět například to, k čemu vlastně slouží zkouška sirén, co je to všeobecná výstraha anebo jak se chovat v případě, že jim od ohně chytne část oblečení.

S opravdovým ohněm se ale do styku nejspíš vůbec nedostanou. Vše bude formou názorných ukázek. Hasiči si třeba s dětmi sednou do kruhu a nechají je představovat si, že si u ohně opékají buřt a najednou někomu pomyslně přeskočí jiskra na nohavici či rukáv od mikiny.

Hasiči se pak dětem snaží vysvětlit, že pokud se něco takového stane, nesmí hlavně začít utíkat. Tím se oheň jen přiživuje. Místo toho by se jiskru měly snažit udusit například tím, že si lehnou anebo se začnou kutálet.

První myšlenkou může být vylít na sebe vodu, lektoři se ale často setkávají s tím, že děti mají u sebe jen limonádu. A tu se kupodivu bojí použít. Nevědí totiž, co to s ohněm přesně udělá. Hasiči se jim pak snaží vysvětlit, že i limonáda je ve své podstatě voda. I když je plná cukru a kofeinu.

Na kurzy mohou přijít mateřské, základní i střední školy. A to zcela zdarma. Musí se pouze dopředu objednat na konkrétní termín.

Magdaléna Medková, Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme