Dobrá, ale k dokonalosti malinko chybělo, hodnotí legendární penaltu z finále Eura 1976 Panenka

Už v pátek začíná v Německu fotbalové mistrovství Evropy. Celý týden v seriál Radiožurnálu připomíná památné momenty kontinentálních šampionátů, ze kterých čeští, případně českoslovenští reprezentanti přivezli medaile. Dnes se vrací do roku 1976, kdy finále turnaje v Bělehradě rozhodl legendární penaltou Antonín Panenka.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antonín Panenka (č.7) s Johanem Neeskensem během Eura 1976

Antonín Panenka (č.7) s Johanem Neeskensem během Eura 1976 | Zdroj: Profimedia

Nezapomenutelný komentář Karola Poláka zná v Česku většina fotbalových fanoušků. Panenka proměnil rozhodující penaltu v rozstřelu proti Německu, když bezmocného gólmana Seppa Maiera překonal dloubákem do středu branky a stvrdil historické zlato pro Československo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak Antonín Panenka vzpomíná na svoji legendární penaltu z finále Eura v roce 1976

Legendě pražských Bohemians vyšla sázka na to, že většina brankářů při pokutovém kopu nezůstane stát a skočí do strany. K jedné z nejslavnějších penalt fotbalové historie měl její exekutor přesto výhrady.

„Byla dobrá, velmi dobrá, ale k dokonalosti jí chybělo malinko víc doprostřed větší oblouček,“ přiznal s odstupem času Antonín Panenka. Technický záložník s charakteristickým knírem neobyčejný způsob zahrání penalty trénoval několik let.

Než si na něj troufl v nejdůležitějším kopu kariéry, zkusil si ho před tím v československé lize.

„Není to zase tak jednoduché, že člověk přijde, postaví si balon a provedl to. Je potřeba udělat to, že jako střelec si tělem, očima, chováním, si musím brankáře navnadit tak, že to chci kopnout normálně,“ vysvětluje bývalý československý reprezentant.

Šikula z Ďolíčku to uměl tak, že prý dloubáčkem neproměnil jen jediný pokutový kop v kariéře, a to ještě v době, kdy se ho teprve učil. Panenkovská penalta si po Euru 1976 začala žít vlastním životem.

Bylo toho víc

O rozhodující trefě bělehradského finále se mluvilo tolik, že její autor na svůj nejslavnější gól chvílemi až trochu žárlil.

„Vždy jsem se snažil hrát pro diváky, pro potěšení a tahle penalta v podstatě všechny moje ostatní góly a výkony přehlušila,“ přiznává Panenka.

Slavná penalta nicméně zajistila Panenkovi celosvětový věhlas, vždyť například ve Španělsku po ní pojmenovali hospodu i fotbalový časopis. Originální exekuci v minulosti řada hráčů napodobila, z těch nejznámějších třeba Lionel Messi, Thierry Henry, Neymar nebo Zinedine Zidane.

Nejlepší brankář 20. století. Sovětský fotbalista si zachytal na olympiádě a získal titul mistra Evropy

Číst článek

„Mám radost, že ta myšlenka pokračuje a někteří hráči to napodobují. Je to už přes 40 let a tihle všichni hráči to proměnili. Je vidět, že ta penalta má své opodstatnění, váhu a cenu,“ těší legendu pražských Bohemians.

Rozhodujícím gólem ve finále Eura 76 se Antonín Panenka postaral v té době o největší úspěch československého fotbalu. Triumf výběru kouče Ježka vyvolal v zemi velký ohlas a fanoušci hrdiny z Bělehradu vítali už na ruzyňském letišti.

„Moc krásný dojem na mě udělalo přivítání v Praze, když jsme přiletěli z Bělehradu a čekalo na nás spousta lidí. Zastavovaly se i staré babičky, co určitě fotbalu nerozumí a nefandí, ale i ty mávaly a bylo to nádherné přivítání,“ popisoval jeden z fotbalových hrdinů pro Československo slavného evropského šampionátu 1976 Antonín Panenka.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme