Gerrard opouští Rangers, jako trenér si v Aston Ville poprvé vyzkouší Premier League

Steven Gerrard se vrací do Premier League, stal se novým trenérem Aston Villy. Anglický kouč v Birminghamu nahradí Deana Smithe, kterého klub po neuspokojivých výsledcích z poslední doby odvolal. Gerrard tím pádem po třech letech končí na lavičce skotských Rangers, se kterými loni vyhrál titul bez prohry. Aston Villa za služby bývalého anglického reprezentanta zaplatí celku z Glasgow odstupné.

Birmingham Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Steven Gerrard

Trenér Steven Gerrard | Foto: Ritzau Scanpix | Zdroj: Reuters

Gerrard se do Premier League vrací po šesti letech, tehdy se jako hráč loučil s Liverpoolem. Aston Villa s jednačtyřicetiletým koučem podepsala smlouvu na tři a půl roku. Skotský klub Rangers, ve kterém Gerrard dosud trénoval, má podle médií od birminghamského celku za rozvázání Gerrardovy smlouvy obdržet až 4 miliony liber (asi 118 milionů korun).

Český versus britský pohled na rasismus ve fotbale: totální neporozumění a zabetonované pozice

Číst článek

O zájmu Aston Villy o Gerrardovy služby informovala britská média téměř ihned poté, co klub v neděli opustil trenér Dean Smith. „Aston Villa je klub s bohatou historií a tradicí v anglickém fotbale a já jsem nesmírně hrdý, že se stávám novým hlavním koučem. Po jednání s vedením je zjevné, jaké jsou ambice klubu. Těším se, že mu pomůžu k naplnění cílů,“ uvedl Gerrard po podpisu smlouvy.

Bývalý elitní záložník začal na nejvyšší úrovni trénovat v červnu 2018, kdy Rangers převzal během výsledkové krize klubu, který se o dva roky dříve vrátil do první ligy po překonání finančních problémů. S týmem z Glasgow dokázal v loňském roce získat první ligový titul po deseti letech.

Jako hráč strávil Gerrard drtivou většinu své kariéry v Liverpoolu, kde dokázal vyhrát v roce 2005 Ligu mistrů. Dres anglické reprezentace oblékl ve 114 zápasech, což ho řadí na čtvrté místo historických tabulek. 

Odchod z Rangers

Letos Gerrard s Rangers nedokázal plně navázat na loňskou sezonu, ve které mimo jiné dovedl tým do osmifinále Evropské ligy, kde vypadl s pražskou Slavií. V srpnové kvalifikaci do Ligy mistrů glasgowští vyhořeli se švédským Malmö a do Evropské ligy těsně prošli přes arménský Alaškert. Ve skotské lize jsou Rangers po třinácti kolech první s náskokem čtyř bodů na Celtic.

Skoty v základní skupině Evropské ligy mimo jiné čeká domácí odveta se Spartou, kde budou bez Gerrarda na lavičce chtít vrátit Pražanům prohru 0:1 na Letné. Náhradu za dosavadního trenér klub zatím neoznámil.

V Aston Ville čeká Gerrarda velká výzva. Klub i přes značné letní investice do kádru, které měly pokrýt odchod tahouna Jacka Grealishe, prohrál pět zápasů v řadě a pohybuje se těsně nad sestupovým pásmem. 

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme