Třebíčská plavkyně Andrea Klementová jako třináctá Češka v historii zdolala kanál La Manche

Andrea Klementová, třebíčská plavkyně a několikanásobná medailistka z letošního mistrovství světa i Evropy v zimním plavání, dosáhla dalšího obdivuhodného úspěchu. Dne 13. srpna přeplavala kanál La Manche, čímž se stala teprve třináctou ženou z České republiky, která tuto výzvu zvládla.

Třebíč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrea Klementová z Třebíče je teprve 13. Češkou, které se podařilo přeplavat kanál La Manche

Andrea Klementová z Třebíče je teprve 13. Češkou, které se podařilo přeplavat kanál La Manche | Zdroj: Archiv Andrey Klementové

Andrea Klementová nejenže překonala vzdálenost mezi Britskými ostrovy a Francií, ale dokonce ji proudy zavedly až na 45 kilometrů dlouhou trať. „Je to velká výzva. Ty proudy člověka vždy stáhnou, nejvíce u Francie, takže člověk nikdy neplave jenom těch oficiálních 32 kilometrů,“ vysvětluje třebíčská plavkyně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak dlouho přípravy na přeplavání kanálu La Manche trvají a proč člověk nikdy neuplave jenom oněch oficiálních 32 kilometrů?

Sama zdůrazňuje, že fyzická kondice byla důležitá, ale klíčová byla především síla mysli. „Řekla bych, že 60 procent toho boje bylo v hlavě,“ dodává plavkyně.

Kromě fyzické přípravy musela Andrea Klementová čelit i organizačním výzvám. „Bylo mi jasné, že toho bude hodně, ale že to bude až tak náročné, jsem nečekala. Sehnat peníze, zařídit loď, komunikovat s lodivody… to vše trvalo od Vánoc až do poslední chvíle před přeplavbou,“ popisuje Andrea. Výzvou byla i finanční stránka. Celkově náklady na přeplavbu kanálu La Manche dosáhly téměř 300 tisíc korun.

Třebíčská plavkyně Andrea Klementová | Foto: Hela Dvořáková | Zdroj: Český rozhlas

Samotný start do temných vod kanálu byl pro Andreu také nezapomenutelný. „Skákala jsem do vody kolem druhé hodiny ráno. Všude byla úplná tma a já nic neviděla, ani s těmi svítícími brýlemi,“ vzpomíná s úsměvem. Přestože ji v průběhu plavby trápily bolesti ramen a náročné podmínky, nedala se zastavit.

„Plavala jsem přes 13 hodin, ale v závěru jsem už přemýšlela jen nad tím, že to dokončím,“ říká Andrea, která se i přes všechny nástrahy vody nevzdala a přeplavbu úspěšně zvládla.

Andrea Klementová je nyní plná radosti z dosaženého úspěchu, ale plánuje pokračovat v plavecké kariéře. „Co bude dál? To se uvidí. Nové výzvy přijdou samy,“ uzavírá odhodlaná plavkyně s úsměvem.

Helena Dvořáková, hoch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme