Přistupujte k cukru jako k cigaretám, doporučuje britský think-tank. Rizika jsou srovnatelná
Britský think-tank doporučuje přistupovat k cukru stejně jako k cigaretám. Rizika nadměrné konzumace cukru jsou prý totiž srovnatelná s riziky spojenými s kouřením.
Jako vhodnou strategii vidí britští odborníci sjednocené obaly cukrovinek a zákaz reklam na nezdravá jídla. Tento typ omezení totiž podle studií v případě tabákových výrobků přinesl své ovoce.
Za kanálem La Manche je situace alarmující, varují výzkumníci. Zejména tamní mladiství konzumují třikrát více cukru, než je doporučená dávka. Vysoká spotřeba se týká celé britské společnosti.
Obezitolog Martin Matoulek ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze vysvětluje, že na cukru může skutečně – tak jako na nikotinu – vzniknout závislost.
„Je možné ji vypěstovat už v dětství, kdy rodiče plačícímu dítěti dávají sladkosti. Po nich jsou totiž děti nápadně klidnější. Naučí se tak ale zahánět stres sladkým.“
Na návrh sjednocení obalů nebo zákazu reklamy se ale český obezitolog dívá skepticky. Nakonec je to podle něj stejně vždycky na zákazníkovi.
„Myslím, že žádná centrální nařízení tohoto typu nepomáhají. Chce to kvalitní edukaci a dostatek potravin, kde toho cukru nebude tolik,“ říká Matoulek a dodává: „Je to prostě boj mezi potravinářskými firmami a zákazníky. A cukr prodává.“