Tip od autora nejlepšího vánočního salátu roku 2017: vařte brambory v solném roztoku i dvě hodiny
Chcete si letos tradiční štědrovečerní večeři něčím ozvláštnit? Inspirovat se můžete v receptech posluchačů Českého rozhlasu nebo od farmáře Martina Pánka z Jeseníků, jehož bramborový salát letos ovládl už jedenáctý ročník mistrovství České republiky.
Nejlepší bramborový salát v Česku
Martin Pánek z Jeseníků je původně veterinární technik, teď ho ale živí jeho farma. Jeho velkou láskou je jídlo. A že je v jeho přípravě přeborník, má potvrzené šesti tituly mistra republiky o nejlepší bramborový salát. Ten poslední umíchal na začátku prosince s rodinou na šampionátu 24 týmů v Mratíně kousek nad Prahou.
Jak vzniká nejlepší bramborový salát v České republice? Na mistrovství v Mratíně natáčel reportér Radek Duchoň
Na první pohled je docela obyčejný. Kromě povinných brambor a majonézy, které musely podle pravidel v salátu být, obsahuje salát mrkev, okurky, ale i třeba červené kapie nebo křepelčí vejce.
Speciální je i způsob, jakým pan Pánek vaří brambory. Naučil se to na ostrově Tenerife. Brambory připravuje asi dvě hodiny v nasyceném solném roztoku, který se skládá ze čtyř litrů vody a kila soli.
„Solný roztok, pokud brambora není poškozená, aby natáhla sůl, tak naopak vytáhne ještě víc vody, a brambora je tak lojovatější a pevnější,“ popisuje pro Český rozhlas Střední Čechy Martin Pánek.
Mistrovský recept Martina Pánka
Vítězný recept na bramborový salát obsahuje:
- 2 kg brambor
- 4 mrkve
- 1 žlutá cibule
- 1 červená cibule
- 3 šalotky
- 2 lahůdkové cibulky
- 5 sterilovaných okurek
- 1 červená kapie
- 4 slepičí vejce
- 8 křepelčích vajec
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 2 jablka
- 6 lžic zeleného hrášku
- 4 lžíce majonézy
- 4 lžíce tatarské omáčky
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- sůl
- pepř
- med
Bramborový salát bez brambor
Netradiční verzi štědrovečerní klasiky zaslala Českému rozhlasu Brno Milada Fiedlerová z Prostějovska. Recept na bramborový salát bez brambor stanice odvysílala v pořadu Apetýt. Příprava se od klasického salátu příliš neliší, jen brambory vyměníte za pastinák.
Recept na bramborový salát bez brambor
Budete potřebovat:
- pastinák
- natvrdo uvařená vejce
- kořenovou zeleninu dle chuti
- hrášek
- kyselé okurky
- cibule
- sůl, pepř
- dle chuti majonézu/bílý jogurt
Postup:
- Pastináku si připravíme tolik, kolik bychom dle počtu strávníků chystali brambor.
- Nakrájíme na kostky a krátce povaříme v osolené vodě.
- Smícháme se zbytkem pokrájené zeleniny a dochutíme dle vlastních preferencí.
TIP: Pokud na pastinák nejste zvyklí, můžete ho namíchat půl na půl s bramborami.