Polsko pobouřilo rozhodnutí soudu o rituální porážce dobytka

Útok na náboženské svobody, hygienické opatření, nebo ochrana práv zvířat? To je kontroverze, kterou vyvolal polský ústavní soud, když tento týden rozhodl, že rituální porážka dobytka podle židovských a muslimských předpisů je v rozporu se zákonem a zakázal ji. V zemi, kde nacisté vyvraždili skoro tři milióny polských Židů, to vyvolalo prudkou reakci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na zelených pastvinách

Na zelených pastvinách | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Ústavní soud vedl k verdiktu fakt, že v Polsku od roku 2004 platí rozhodnutí ministra zemědělství, které dovoluje rituální porážku zvířat. Na žádost právníků a ochránců práv zvířat ale soud celou věc prošetřila a zjistil, že toho rozhodnutí není v souladu s ústavou ani se zákonem o ochraně zvířat.

„Tento průmysl se přitom v posledních dvou letech začal velmi rychle rozvíjet, má odbyt zejména v Turecku a Izraeli na rituální obřady. Aktuální rozhodnutí soudu vyvolalo v Polsku pořádný zmatek,“ říká varšavská spolupracovnice Českého rozhlasu Joanna Czaplinska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kontroverzní rozhodnutí soudu o rituální porážce dobytka vyvolává bouřlivé reakce

Řešením sporného verdiktu je úprava zmíněného rozhodnutí, tím spíš, když od 1. ledna 2013 bude platit nové nařízení Evropské unie, které tuto rituální porážku dovoluje. Záleží už pak na jednotlivých státech, zda budou pro nebo proti, ale Evropská unie rituální porážky zvířat zakazovat nebude.

„Tím pádem ale vzniká problém pro potravinářský a zemědělský průmysl, protože export dobytka na rituální porážky tvoří asi třicet procent vyváženého hovězího.“

Ochránci zvířat ale argumentují tím, že rituální zabíjení zvířat je nehumanitární vzhledem k tomu, že zvířata umírají při plném vědomí, což podle ochránců vede k jejich mučení.

„To je ale dezinformace, protože největší starostí šocheta, tedy řezníka, který poráží podle daných pravidel, je, aby jeho nůž byl naprosto dokonale nabroušen. Jakmile řezník zvíře zařízne, dochází k okamžité ztrátě vědomí a zvíře už nic necítí. K mučení ani týrání rozhodně nedochází,“ oponuje Aaron Günsberger z rituálního oddělení Samson Premium Kosher Food.

Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme