Akcie německých automobilek se propadají. Hrozí jim miliardové pokuty antimonopolního úřadu

Akcie německých automobilek se propadají. Na frankfurtské burze ztratily přibližně tři procenta. Výrobcům aut Volkswagen, Audi, Porsche, Daimler a BMW hrozí miliardové pokuty od spolkového antimonopolního úřadu. Pětice automobilek se už od 90. let domlouvala na tajných schůzkách na technických parametrech a provedení jednotlivých dílů.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vozidla značky Audi. (ilustrační foto)

Vozidla značky Audi. (ilustrační foto) | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Že schůzky nebyly v souladu s antimonopolními zákony, seznal už Volkswagen i Daimler. Oba výrobci se u spolkového úřadu přihlásili a podali na sebe žalobu v očekávání nižších finančních postihů. O tom informoval týdeník Spiegel, který kauzu odhalil.

Německé automobilky se zřejmě domlouvaly na ceně, kartel vyšetří Evropská komise

Číst článek

Automobilky se jen za posledních pět domlouvaly na více než tisícovce pracovních schůzek, třeba na tom, v jaké maximální rychlosti je možné zatáhnout nebo vytáhnout u kabrioletů střechu nebo na tom, jak velká nádrž bude v Evropě u dieselových motorů pro čisticí směs AdBlue, uvedl Radiožurnál.

Automobilky se v roce 2008 shodly na té nejmenší, a proto nejlevnější velikosti osmi litrů. S řísnějšími požadavky na čistotu emisí byla ovšem tato velikost nedostatečná. Koncern Volkswagen pak následně vyvinul ilegální software, který zkresloval emisní testy v laboratoři.

Firmám, které antimonopolní odbor Evropské komise uzná vinnými z porušování pravidel hospodářské soutěže, hrozí pokuta do výše až deseti procent světového obratu. Firmy z automobilového průmyslu dostaly v minulých letech na obou stranách Atlantiku miliardové pokuty za kartelové dohody na cenách a dodávkách řady komponentů.

 

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme