Nejdražší internetová doména světa je na prodej

Nejdražší internetová doména na světě sex.com je na prodej. Do aukce jde s vyvolávací cenou milion dolarů, což je v přepočtu téměř 19 milionů korun. Vydavatelství Escom, které doménu koupilo před čtyřmi lety za rekordní částku, ji teď prodává kvůli finančním problémům firmy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač. Ilustrační foto.

Počítač. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Doména sex.com je zajímavá nejen svou hodnotou, ale i příběhem, který popsaly už dvě knížky. Po registraci v roce 1994 byla původnímu majiteli ukradena dřív, než se na ní objevil nějaký obsah.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s šéfdaktorem serveru Root.cz Petrem Krčmářem pro Rádio Česko

"V té době se vlastnické poměry příliš neřešily, takže jiný člověk poslal správci požadavek na převedení na své jméno a bylo mu vyhověno. Protože to byl člověk, který se pohyboval v erotickém průmyslu, okamžitě tam spustil úspěšný web," připomněl odborník na problematiku internetu Petr Krčmář.

Nepoctivý vlastník na doméně vydělal odhadem 100 milionů dolarů. Původní majitel ho ale zažaloval a doménu dostal zpět. "Člověk, který se na tom obohatil, je na útěku a užívá si peněz. Soudy stále pokračují a doména mezi tím znovu stihla změnit majitele," doplnil Krčmář.

Sex.com už netáhne jako dřív

Současným majitelem je vydavatelství Escom, které doménu získalo před čtyřmi lety za rekordní sumu. Teď má ale finanční problémy, proto se ji snaží prodat a ze získaných peněz chce splatit své dluhy.

Podle Krčmáře kdysi atraktivní doména sex.com v posledních letech ztrácí na významu. "Dnes podstatně víc lidí přichází na weby z vyhledávačů a z různých doporučení na sociálních sítích, čili ten konkrétní zapamatovatelný tvar není tak důležitý, jak to bylo dřív," vysvětlil Krčmář.

Přesto se domnívá, že si doména v aukci s vyvolávací cenou milion dolarů svého kupce najde. "Má určitou historickou hodnotu a je velmi medializovaná. I tím, že se jen vyhlásil prodej, tak se o tom mluví po celém světě. Ale nemyslím si, že se prodá za 14 milionů dolarů jako před lety," odhaduje internetový odborník.

Martin Hromádka, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme