Zahradník: EU je ekonomicky v nepohodlí, není to ale kalamita. Draghiho zpráva odhazuje růžové brýle

Evropa by měla postupovat společně a robustně investovat do digitalizace a obranného průmyslu, píše ve zprávě o konkurenceschopnosti Unie bývalý prezident Evropské centrální banky Mario Draghi. „Pokud Evropa nebude ekonomicky fungovat, tak řeže větev pod sebou samou,“ souhlasí v pořadu Interview Plus ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Petr Zahradník.

Interview Plus Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V situaci, kdy je na hranicích Unie vojenský konflikt, je zcela nezbytné, aby se zvýšil podíl výdajů na obranu jak v rámci evropského rozpočtu, tak v rozpočtech jednotlivých členských států, říká Zahradník

V situaci, kdy je na hranicích Unie vojenský konflikt, je zcela nezbytné, aby se zvýšil podíl výdajů na obranu jak v rámci evropského rozpočtu, tak v rozpočtech jednotlivých členských států, říká Zahradník | Foto: Karolína Němcová | Zdroj: Český rozhlas

Závěry Draghiho dokumentu podpořili vedoucí představitelé Evropské unie. „Je to zpráva, která odhazuje růžové brýle. Myslím si, že oficiální dokumenty evropských institucí občas trpí jakýmsi pokrytectvím. Ne úplně všechno, co si lidé nebo dokonce i autoři myslí, dávají na papír. A Draghiho zpráva mi přijde velmi upřímná,“ popisuje Zahradník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celé Interview Plus s hostem Petrem Zahradníkem, ekonomem a členem NERVu

Draghi v úvodním slově píše o tom, že za předpokladu, že by se nepodařilo naplnit cíle, které jsou v dokumentu formulovány, tak Evropská unie ztrácí oprávněnost své existence.

„Hovoří o existencionálním momentu vývoje evropské integrace. Nepamatuji se, že bych toto z oficiálních dokumentů evropských institucí kdy slyšel nebo četl,“ udivuje se člen NERV.

Ekonomickou situaci v Unii Zahradník vidí vážně, ale ne dramaticky: „Dokument hovoří o tom, že Evropa se ekonomický ocitla v pozici jakéhosi nepohodlí. Na druhou stranu to není kalamita. Současně vyjmenovává spoustu věcí, díky kterým má Evropa stále ještě navrch vůči těm, s nimiž se srovnává.“

„Problém je, že ve věcech, v nichž má navrch, hodně záleží na tom, jak budou udržitelné z hlediska ekonomické prosperity. Unie hovoří o svobodě, o sociální nebo společenské vyrovnanosti, o lidských právech, o určitých sociálních standardech, ale to jsou nákladové nebo výdajové položky, jejichž uspokojování záleží na tom, jak se bude Evropě ekonomicky dařit,“ doplňuje.

„Pokud se Unii dařit nebude, tak i to, co považuje Evropa za samozřejmé, může být ohroženo. I v tomto ohledu je možná spatřována právě ta existenční záležitost. Jinými slovy, pokud Evropská unie nebude ekonomicky fungovat, tak řeže větev pod sebou samou,“ upozorňuje Zahradník.

Projev pudu sebezáchovy

Jedním z Draghiho návrhů také je, aby Evropa společně investovala do obrany.

„Myslím, že je to téměř projev pudu sebezáchovy. Evropa byla v oblasti obrany, nechci říkat že odsouzená, ale spíše spoléhala zejména na to, jakou roli hrají Spojené státy v rámci Severoatlantické aliance. Řekl bych, že v celém poválečném uspořádání byla až tím druhým vzadu,“ přibližuje Zahradník.

„V situaci, kdy je na hranicích Unie vojenský konflikt, tak je zcela nezbytné, aby se zvýšil podíl výdajů na obranu jak v rámci evropského rozpočtu, tak v rozpočtech jednotlivých členských států. Svým způsobem je i obrana ekonomickou příležitostí,“ připomíná.

Mnoho věcí, které se používají v oblasti obranného průmyslu, se dá navíc využít i v civilním sektoru. Spousta z toho se hodí i pro to, co Draghi zmiňuje v další části o inovacích. Zejména to je směrem k digitalizaci a využívání pokročilých technologií. Nejsou to úplně projedené výdaje,“ dodává ekonom.

Jaké má Evropa problémy v energetice a jak je řešit? Jak by Unii mohla pomoci Čína v dekarbonizaci? Poslechněte si celé Interview Plus ze záznamu v úvodu článku.

Šárka Fenyková, job Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme