Kunětickou horu přejmenovali na Tramberg. Na hradě filmaři natáčí rodinnou komedii

Hrad Kunětická hora u Pardubic obsadili filmaři. Točí tam rodinnou komedii Léto s Evženem. Film půjde do kin už v prosinci letošního roku a diváci v něm uvidí například herce Jiřího Dvořáka, Jaroslava Plesla, Martina Myšičku nebo Oldřicha Navrátila. Kromě okolí Pardubic budou filmaři natáčet taky v Litomyšli.

Pardubice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Němec a Jaroslav Plesl při natáčení rodinné komedie na Kunětické hoře

Marek Němec a Jaroslav Plesl při natáčení rodinné komedie na Kunětické hoře | Foto: Josef Vostárek | Zdroj: ČTK

Snímek režírují Miloslav Šmídmajer a Pavel Krumpár, který je také autorem scénáře. Titulní roli nerudného kastelána hraje Jiří Dvořák. Evžen nenávidí návštěvníky a dělá všechno pro to, aby na hrad lidi nechodili. Jenže mu hrozí vyhazov, a tak změní názor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak se natáčí film na Kunětické hoře. Štáb při akci sledovala Šárka Rusnáková

„Záporáky si vždycky užívám, hrajou se lépe než kladné postavy,“ řekl novinářům Dvořák. Kastelána by v reálném životě prý dělat nechtěl, protože se na opravy památek těžko shání peníze. „Musí to být mnohdy velmi frustrující, tohle kastelánům nezávidím. Nicméně je hrozně obdivuji, protože dělají maximum, aby kulturní dědictví naší země vzkvétalo,“ řekl Dvořák.

Ředitele základní školy ztvární Miroslav Táborský. Chodí o holi, protože se kdysi na letním táboře zranil. „Proto považuje letní tábory pro děti za nebezpečné a snaží se zabránit jejich existenci,“ řekl novinářům Táborský.

Rodinná komedie má být milou podívanou pro rodiče s dětmi. Tři otcové nechtějí připustit, že letos se nebude konat obvyklý tábor, protože ten jejich sebrala vichřice. Lékař, kterého hraje Martin Myšička, přemluví kastelána Evžena, aby tam tábor povolil, řekl Šmídmajer.

Jiří Dvořák se ve filmu stává kastelánem Kunětické hory alias Trambergu | Foto: Josef Vostárek | Zdroj: ČTK

„My jsme se rozhodli natáčet celý film v Pardubickém kraji a Kunětická hora je nejlepší hrad v kraji. Na první pohled se nám hrozně líbil, byl jednoznačnou volbou,“ dodal Krumpár.

Kuňka, nebo Tramberg?

Hrad je pro filmové účely přejmenovaný na Tramberg. Natáčet se bude také pod hradem, kde je umístěný dětský tábor. V Litomyšli pak bude ordinace lékaře, filmovou lokací bude i tamní škola a muzeum. „Budeme hrozně rychlí, nemáme velké triky. Ještě nedotočíme a už budeme stříhat. Půjdeme do kin v prosinci. Doufáme, že to diváky v době svátků potěší,“ řekl Šmídmajer.

29:59

Když nemůžou diváci k nám, jdeme my za nimi, zve do kina na stream Dejvického divadla herec Myšička

Číst článek

Hrad Kunětická hora filmaři zatím moc nevyhledávali, nejznámější je seriál Arabela, který se tam natáčel. V posledních letech památka podstupovala velké opravy, letošní natáčení se tam tak koná po dlouhé době.

Pardubický kraj má program filmových pobídek a filmování kdekoliv v regionu vítá. „My jsme na film přispěli 1,5 milionu korun. Průměrně na audiovizuální projekty dáme ročně čtyři miliony korun. Má to pro lokalitu ekonomický přínos, podporuje to filmovou turistiku,“ řekl krajský radní Alexandr Krejčíř (ODS).

V roce 2012 vznikla East Bohemia Film Office, která pomáhá filmařům najít lokace, zařizuje povolení filmovat nebo pomáhá s castingem. Naposledy se v kraji natáčel celovečerní snímek Neslyším ničeho, který vznikl u příležitosti 200. výročí narození skladatele Bedřicha Smetany, řekla Alena Horáková z neziskové organizace.

Honza Ptáček, Šárka Rusnáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme