Skláři v Nižboru odlévají sošky filmových cen Český lev
Už pojedenácté vyrábí sklárna v Nižboru u Berouna sošky Českých lvů. Právě dnes skláři dokončují první etapu výroby, tedy odlévání.
Dnes se sošky Českého lva odlijí, ale pak na nich bude nutné ještě pracovat. Přijde na řadu broušení, koupání v kyselině, pískování, zlacení a ještě jednou se pak musí každý lvíček vložit do pece, která má 500 stupňů Celsia.
?xml version="1.0" encoding="UTF-8"? Každá soška váží přibližně 3,5 kilogramu a je vysoká 30 centimetrů. Je vyrobena ze speciálního skla, konkrétně ze 24procentního olovnatého křišťálu. V každém výrobku je přibližně 870 gramů olova.
Redaktorka Markéta Vejvodová mluví o odlévání sošek Českých lvů v Odpolením Radiožurnálu.mp3
Vše se začalo připravovat už loni v prosinci. Nyní končí první etapa – odlévání sošek. Tento proces trvá tři dny. V jednom dni se odlije a vyklopí z formy a potom se musí ještě dva dny chladit.
Předávání filmových cen bude na začátku března moderovat zpěvačka Lucie Bílá. Do Nižboru se přijela podívat na odlévání spolu s duchovním otcem Českých lvů Petrem Vachlerem. Oba pomáhali skláři skládat sklářskou píšťalu do pece a asistovali při výrobě poslední várky.