Obchodníci kritizují novelu potravinového zákona, SZPI si pochvaluje posílení pravomocí
Obchodníci mají výhrady k novele potravinového zákona. Včera ji schválili poslanci a teď míří do Senátu. Přináší třeba novou povinnost pro velké obchodní řetězce - nově by musely u vchodu zveřejňovat seznam pěti zemí, od kterých nejčastěji odebírají zboží.
Podle Petra Baudyše ze Svazu obchodu a cestovního ruchu už podobná povinnost funguje na Slovensku. Tamní zákazníci si prý ale cedulí moc nevšímají.
„Je to užitečná strategická informace pro ministerstvo zemědělství. Tu informaci někdo může potřebovat, ale myslím si, že zákazníky to opravdu příliš nezajímá,“ říká Petr Baudyš.
Jak vnímá novelu potravinového zákona Státní zemědělská a potravinářská inspekce, vysvětluje její tiskový mluvčí Pavel Kopřiva
Svaz argumentuje tím, že spotřebitelé vybírají zboží hlavně podle ceny. Ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL ale věří, že se u Čechů patriotismus projeví.
„Jsem přesvědčen o tom, že jestliže vzhlížíme k ekonomikám typu Švýcarska, Německa, Rakouska, tak je potřeba se ptát také, proč se tam těm ekonomikám a podnikatelům tak daří. Protože lidé, kteří tam nakupují, opravdu uplatňují zdravý patriotismus,“ doufá Marian Jurečka.
V Česku by se podle Svazu obchodu objevovalo na seznamech dodavatelů kromě Česka také Slovensko, Polsko nebo Německo.
Pančovaného vína stále přibývá. Inspekce se zaměří na dovoz ze zemí mimo EU
Číst článek
Novela zákona umožní Státní zemědělské a potravinářské inspekci ale například i rychleji reagovat v krizových situacích, jakou byla třeba metanolová aféra. Inspektoři by mohli například zakázat vstup do podezřelého provozu člověku, který je odmítne pustit dovnitř. Zatím hrozí takovému podnikateli jen pokuty.
Větší pravomoce Státní zemědělské a potravinářské inspekce
„Inspektor může si zjednat přístup, může si eventuálně zakázat užívat tento prostor pro provozování potravinářského podniku,“ konkretizuje mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Novela zákona o potravinách umožní kontroly restaurací také veterinářům a SZPI
Číst článek
Povinnost podniku umožnit přístup do provozu vyplývá už nyní z kontrolního řádu, a pokuty jako jediná možnost sankce tak automaticky nevedly k primárnímu cíli, vykonání okamžité kontroly na místě.
„Našly se i takové subjekty, kterým se tím pádem dařilo oddalovat výkon státního dozoru,“ dodává Pavel Kopřiva s tím, že ani pokuty ve výši 3 až 50 milionů korun nebyly pro ně dostatečným strašákem.
Odpírání přístupu do zařízení ale není podle Pavla Kopřivy příliš častým jednáním. Pokud se ale děje, není tomu tak většinou bez příčiny. S novelou potravinového zákona získává SZPI i pravomoc v opodstatněných důvodech operovat i přes hranice regionu.
„Když se vyskytne nějaké objektivní nebezpečí, tak inspekce bude moci uložit opatření na ne úplně definovaný okruh subjektů. To znamená, že ty subjekty se tomu musejí podřídit tehdy, když budou mít informaci, že se jich toto opatření týká, jakkoli v daný okamžik inspekce nemusí znát nutně rozsah rozšíření závadné potraviny,“ vysvětluje Pavel Kopřiva.