Slovensko sice neudrželo proti USA tříbrankové vedení, nakonec ale vyhrálo 5:4 v prodloužení

Slovenští hokejisté ztratili v zápase proti USA tříbrankové vedení, nakonec však favorita porazili 5:4 v prodloužení a připsali si druhou výhru na mistrovství světa. Američané podruhé prohráli. Utkání rozhodl v čase 63:56 svým druhým gólem Miloš Kelemen. Finští hokejisté porazili na mistrovství světa Norsko 4:1 a až ve třetím utkání na turnaji inkasovali ze hry. Na vítězství nad Norskem se podíleli shodně dvěma góly Oliver Kapanen a Arttu Hyry.

Aktualizováno Praha/Ostrava (Aktualizováno: 19:38 13. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Slovenska oslavují výhru nad USA

Hokejisté Slovenska oslavují výhru nad USA | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Oba týmy do utkání nasadily nové brankáře. Slováci nechali odpočívat Stanislava Škorvánka a šanci dostal Samuel Hlavaj. Američané již nemohou počítat se zraněným Alexem Lyonem, místo kterého chytal Alex Nedeljkovic.

Divoké úvodní minuty

Hned v úvodu mohl otevřít skóre Peter Cehlárik, neuspěl však stejně jako na druhé straně Matthew Boldy. Ve čtvrté minutě se dostalo Slovensko do vedení. Andrej Kudrna našel volného Kelemena, jenž uspěl s bekhendovým zakončením.

Vyrovnat mohl Johny Gaudreau, více šancí však měli Slováci. Z brejku se mohl prosadit Kudrna, nebezpečně zakončovali Martin Faško-Rudáš nebo Cehlárik. O druhý gól se nakonec po přečíslení dva na jednoho postaral Libor Hudáček, který zakončil akci Tomáše Tatara.

Na ledě se místy jiskřilo a nechyběly drobné šarvátky, nebezpečnější byli i nadále Slováci. Poté, co na začátku druhé třetiny z dobré pozice přestřelil Kudrna, ale snížil pohotovou dorážkou Boldy.

Hned po buly fauloval Luke Kunin a místo možného náporu Američanů útočili Slováci. Přesilovku sice nevyužili, ale krátce po návratu útočníka San Jose se prosadil Šimon Nemec. O dvě minuty později navíc prostřelil Nedeljkovice obránce Patrik Koch a pro gólmana Pittsburghu utkání skončilo. Nahradil jej Trey Augustine.

Slováci se i díky pozorně chytajícímu Hlavajovi ubránili ve dvou oslabeních, ve třetí části bývalý gólman extraligové Plzně zastavil i šanci Shanea Pinta. Útočník Ottawy jej ale o pár sekund později přece jen překonal a snížil na 2:4. Američané byli dál aktivnější a Brady Tkachuk v 54. minutě přidal třetí gól.

Ani dva inkasované branky slovenský výběr nevyburcovaly ke zvýšené útočné aktivitě a Luke Hughes po samostatné akci v 57. minutě vyrovnal. V prodloužení se z výhry radovali Slováci, když v 64. minutě tečoval Nemcovu střelu Kelemen.

Severská bitva pro Finy

Norové nastoupili bez své největší hvězdy útočníka Matse Zuccarella z Minnesoty. V úvodu se ubránili při vyloučení Sandera Volda Engebratena, ale při trestu Markuse Vikingstada v čase 6:49 otevřeli Finové skóre. Střelu Oliwera Kaskiho od modré čáry tečoval před Jonasem Arntzenem Kapanen. Vyrovnat mohli Martin Rönnild s Havardem Östrem Salsten a Finové odolali i při vyloučení Juhy Jääskäho. V osmnácté minutě favorit zvýšil po další střele Kaskiho, kterou tečoval Hyry a ve svém třetím zápase na šampionátu poprvé skóroval.

Poslední minuta první třetiny se dohrávala až po pauze. Christianu Kaasastulovi uhnul u mantinelu Valtteri Puustinen a norský bek po nárazu obličejem na hranu mantinelu musel s krvavým zraněním do šatny. Následovali jej i ostatní, aby se upravila skvrna na ledě.

Po 27 sekundách rozehrané druhé třetiny se opět radovali Finové. Po střele Jereho Innaly se puk od brusle Jääskäho odrazil k Hyrymu, který jej bekhendem poslal do odkryté části branky. V 31. minutě chyboval v rozehrávce za brankou Arntzen, trefil brusli Ahtiho Oksanena, od které se dostal kotouč ke Kapanovi a ten snadno skóroval. Vstřelil už svůj pátý gól na turnaji, který je pro něj stejně jako pro Hyryho první velkou mezinárodní akcí v kariéře.

Finové inkasovali na šampionátu ze hry až po 163 minutách a 47 sekundách. Po návratu z trestné lavice se dostal po přihrávce Johannese Johannesena do úniku Max Krogdahl a střelou na lapačku překonal Harriho Säteriho. V závěrečné části už se skóre nezměnilo ani po sérii finských šancí. Pekka Jormakka ve 45. minutě trefil tyčku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme