Zvířecí krmiva z umělého masa? Český start-up získal jako první v Evropě registraci pro výrobu

Maso budoucnosti by v sobě mohlo mít jen jednu zvířecí buňku. Alespoň takový je základ suroviny pro zvířecí krmivo vyvinuté českým start-upem Bene Meat. Nedávno za něj dostal i ocenění Česká hlava.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvířecí krmiva

Zvířecí krmiva | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Roman Kříž ze společnosti Bene Meat mi připravuje slušivý overal, abychom se mohli podívat do laboratoře, kde se ze zkumavky vyrábí základ masových výrobků pro zvířata.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Evy Kézrové o výrobě kultivovaného masa pro zvířecí krmivo

„Na začátku procesu izolace buněk je vždycky živé zvíře,“ vysvětluje mi Marek Širl, s nímž společně vstupujeme do prostoru vyhrazeného pro práci s buňkami.

Odebrat a vypěstovat

Zvířecí buňky získávají zdejší výzkumníci od farmářů a chovatelů. „Jsme schopni je izolovat odběrem kousku tkáně biopsií – zvíře tedy není nutné usmrtit, případně i z čerstvě usmrceného zvířete na jatkách,“ vysvětluje.

Mezitím jsme došli k velké šedé skříni, což je inkubátor, ve kterém se takto získané zvířecí buňky pěstují – kultivují. Odsud také název kultivované maso.

„Když to velmi zjednoduším: buňce musíme vytvořit podobné podmínky, jako má standardně v těle zvířete. To znamená dodávat kyslík a odvádět CO2, aby dýchala,“ popisuje Roman Kříž.

3:49

Olomoučtí vědci využili grafen k léčbě rakoviny. Léčivo na něj vázané zabije až 80 procent buněk, tvrdí

Číst článek

Buňky zrají v kultivačním médiu, které obsahuje veškeré potřebné živiny.

„Základem je voda, ve které jsou rozpuštěné soli, minerály a vitamíny nezbytné pro růst buněk. Složení je naše definované a je součástí našeho know-how,“ přibližuje Marek Širl s tím, že roztok se liší nejen podle druhu masa, ale i typu buňky: „Jsou buďto svalové buňky, tukové buňky, nebo vazivová tkáň.“

Namnožit a sklidit

Dalším krokem při výrobě kultivovaného masa je růst vlastní tkáně. K tomu slouží takzvané bioreaktory, které by se s trochou nadsázky daly označit za jakousi výrobní linku. „To, co na zvířeti na louce roste rok a půl, jsme schopni dosáhnout už zhruba za tři měsíce,“ nastiňuje výhody umělého pěstování masa Marek Širl.

Výroba pokračuje ve vedlejší laboratoři, kam se ale už podívat nemůžeme. „Konkurence nespí a nechceme být inspirací,“ omlouvá se Roman Kříž.

Surovinu pro zvířecí krmivo má český start-up registrovaný jako první v Evropě, teď tady vyvíjejí i variantu pro lidi.

Eva Kézrová, and Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme