Hudba, bylinky i ,ekologické koktejly.‘ V Praze se v soutěži utkali barmani, trofej si odnesl Milan Zaleš
Nejlepším Barmanem roku je 29letý Milan Zaleš z Českých Budějovic. Konkurenci před mezinárodní porotou převálcoval v šesti soutěžních disciplínách. Do nápojů přimíchával vlastní domácí marmeládu nebo bylinky. Bodoval v přípravě originálního nápoje, v teoretickém testu i v míchání koktejlů na čas.
Na obrazovce začíná běžet časomíra a vteřiny se odrážejí ve sklech pražského Tančíciho domu, kde se koná finále Barmana roku. Profesionálové mají na každý nápoj jen minutu. Někteří si říkají o hudbu a povzbuzování.
Každý barman si přinesl své koktejlové náčiní - shaker, míchací sklenice a lžíce nebo sítka. Finalisti musí mluvit anglicky, protože je sleduje mezinárodní porota.
Porotci hodnotí vedle nápoje i projev, techniku míchání, kreativitu a třeba také to, jak mají barmani čistý stůl.
Ekologický přístup
Vedle míchání na čas se barmani poměřovali v dalších pěti disciplínách, včetně teoretických znalostí a přípravy originálního nápoje.
„Udržitelnost a plýtvání surovinami. Koktejl měl být inspirovaný těmito zásadními problémy,“ popisuje Radiožurnálu disciplínu, která souvisí s ekologickým přístupem, ambasador programu soutěže Petr Kymla.
Od porotců nakonec dostal nejvyšší počet bodů 29letý Milan Zaleš původem z Českých Budějovic. Je tedy barmanen roku 2018.
„Přišel jsem si to užít, to je možná klíč k tomu, jak uspět," okomentoval své vítězství.
Výherce bude Česko reprezentovat na mezinárodní soutěži na podzim v Berlíně.