‚Tohle není výrobek k jídlu!‘ Korejští influenceři smaží a jedí párátka. Hazard, varuje stát
Jihokorejské úřady vyzývají lidi, aby přestali smažit a jíst párátka. Právě to je totiž nový trend šířící se na tamních sociálních sítích. Nastartovali ho tzv. mukbang influenceři – lidé, kteří na videu natáčí, jak jedí nejrůznější pokrmy, často s mikrofonem těsně u úst, aby bylo slyšet každé mlasknutí. V případě párátek křupnutí.
„Tohle není výrobek k jídlu! Jejich bezpečnost jako potraviny nebyla ověřena,“ napsalo ve středu jihokorejské ministerstvo pro bezpečnost potravin a léčiv na síť X, protože se k němu stále častěji dostávala videa párátek, která po osmažení vypadají jako nafouknuté chipsy. Důležité je pro Čechy poznamenat, že korejská párátka se vyrábí z kukuřičného nebo bramborového škrobu – a ne ze dřeva nebo plastu.
Někteří Korejci na sítích dokonce nabízejí tipy, jak párátka upravit před smažením nebo okořenit po něm, aby chutnala lépe. Ne všechny ale nový trend nadchnul: „Nechápu děti, které to jedí. Existují tuny chutných jídel, ale oni smaží párátka a jedí je s polévkou. Párátka nemají žádnou chuť,“ zněl jeden z komentářů na TikToku, jak informuje Business Insider.
Smažená párátka v Jižní Koreji nejsou prvním případem, kdy se podobný nezdravý trend snažily potlačit oficiální úřady státu. Naposledy varovaly v rámci tzv. Tide pod výzvy v roce 2018. Tehdy lidé (nejen v Koreji) natáčeli, jak žvýkají barevné sáčky gelu na praní. Někdy bohužel se smrtelnými následky. Výzva se rozšířila natolik, že nakonec před zdánlivě absurdní a nemyslitelnou konzumací varoval i výrobce, jak psal v roce 2018 deník The Telegraph.