Česká obchodní inspekce nestíhá kontrolovat všechny restaurace a hospody

Za celý rok inspekce potrestá zhruba třetinu kontrolovaných hospod a restaurací. Problém je ale v tom, že inspektorů je málo, protože státní úřad šetří. Na celou republiku je 272 kontrolorů, z toho ještě nějaký počet testuje bezpečnost výrobků, takže nekontroluje stravovací zařízení tak často.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vizitka každé dobré restaurace jsou do čista vypulírované skleničky

Vizitka každé dobré restaurace jsou do čista vypulírované skleničky | Foto: Strix Television

Loni odhalila Česká obchodní inspekce 800 případů, kdy zákazník dostal menší porci, než na kterou měl nárok, stejné to bylo s pitím. Kuchaři také často používali neověřené váhy nebo odměrky bez cejchu, hosté také stále až příliš často nedostávali jídelní a nápojové lístky a nedozvěděli se tedy ceny.

Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek doporučuje zajít na toalety. Stárek říká, že "když je špína tam, tak je i v kuchyni". Zákazníky by také měla podle něj odradit takzvaná "meníčka" za 59 korun - za tuhle cenu prý není možné uvařit chutné a zdravotně nezávadné jídlo.

Václav Stárek z profesní asociace by také uvítal zveřejňování hospod a restaurací, kde hosty šidí. Česká obchodní inspekce ale žádnou změnu v tomto neplánuje, protože správní řízení běží několik měsíců a zveřejnit hříchy až v době, kdy je majitel restaurace nebo hospody dal do pořádku, považuje úřad za chybu.

Květa Moravcová, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme