Slovenští vinaři sklízejí první letošní hrozny
První letošní hrozny sklízejí pěstitelé v Malých Karpatech na Slovensku. Ve vinohradech dozrála odrůda Iršaj a vinaři se pustili do práce. Tato odrůda je poměrně mladá a slovenští vinaři ji nepěstují ve velkém, její sběr však pravidelně ohlašuje začátek sklizně.
Do vinobraní zbývá ještě několik týdnů, na zelené bobule Iršaje už ale sedají vosy, a tak je nejvyšší čas hrozny otrhat a naložit do sudů. Tuto sladkou odrůdu bílého pěstují vinaři jenom okrajově a v oblibě ji mají především drobní rolníci, jako například Marta Feketová z Rače.
"Je časná, sladká, aromatická, podává se jako stolové hrozno a vinaři ji používají jako takzvanou zásmažku, jako vůni, přidávají Iršaj do směsek," říká o odrůdě Marta Feketová.
Velcí pěstitelé se chystají na sklizeň v druhé polovině září. Letos bude celková produkce slovenských vín opět nižší než v roce předchozím, na Slovensku totiž vinohrady postupně ubývají. Spotřeba vína se pohybuje kolem 15 litrů na osobu, což je například pětkrát méně než ve Francii.
Od 1. května 2025 se mění pravidla pro placení rozhlasového poplatku. Více informací zde.