Do prodeje jde burčák. Díky teplému počasí je k mání zhruba o dva týdny dřív než obvykle

Vinaři na jihu Moravy začali nabízet první letošní burčák. Podle zákona se smí od středy prodávat. Se sklizní začali díky teplému počasí nezvykle brzy, zhruba o dva týdny dřív než vloni.

Nové Mlýny Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Víno

Vinná réva (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Letošní teplé počasí uspíšilo dozrávání hroznů. Nebýt zákona, který mimo jiné říká, že se burčák smí prodávat od 1. srpna do konce listopadu, vinaři už začali s jeho výrobou. Takto ale museli čekat.

Hrozny podle měření měly zhruba 14 až 15 g zbytkového cukru, což na burčák stačí. Teď je v prodeji ten z velmi rané odrůdy Irsai Oliver.

I klasické moravské vinobraní začne pravděpodobně o dva týdny dříve, a to už na konci srpna. Začíná se ranými odrůdami a hroznů je podle vinařů dost. Někde jich jsou na keři i 2 až 3 kilogramy. V průměrných letech je běžná i polovina této váhy.

Hrozny dozrály o tři týdny dřív, vinaři ale musí s burčákem čekat do srpna. Ministerstvo zvažuje změnu

Číst článek

Burčák je částečně zkvašený mošt vyrobený z hroznů sklizených a zpracovaných v České republice. Zneužití tohoto označení je klamáním spotřebitele. A právě na kvalitu a také původ burčáku dohlíží každý rok Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Inspektoři vloni prověřili celkem 458 prodejních míst, v 51 případech také odebrali vzorek burčáku pro analýzu v laboratoři. Pochybení objevili u sedmi z nich. Rozbor odhalil například přidávání vody nebo syntetických barev. V jednom případě i neodpovídající geografický původ, tedy zneužití označení burčák.

Někteří  vinaři burčák neprodávají vůbec. Buď proto, že je pro ně příliš cenný jako meziprodukt při výrobě vína, nebo z důvodu nedostatku hroznů. Nemohli by pak zároveň nabízet i klasické víno.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme