Vysoké nedoplatky? ‚Lidé je mohou reklamovat, důležité je ale šetřit teplem,‘ radí finanční poradce

Obyvatelům Lubů na Chebsku přišel nedoplatek za teplo v řádech desítek tisíc korun, někteří musí doplatit i 70 tisíc. Město je přitom nevarovalo, že by si měli včas zvýšit zálohy. Soukromá společnost, která tam teplo dodává, se brání tím, že reagovala na prudké zdražení plynu a nakupuje za spotové, tedy aktuální ceny. Co s tím dělat? Pro Radiožurnál odpovídal ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Rozhovor Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Topení (ilustrační foto)

Nájemníky v Lubech zaskočily nedoplatky za teplo (ilustrační foto) | Zdroj: Shutterstock

Co se dá lidem v městských bytech za takové situace, jako je v Lubech, poradit? 
Na straně města i spotřebitelů tepla došlo pravděpodobně k nějakému zanedbání. Dokázal bych si představit, že město lépe komunikuje ke svým občanům a informuje je o tom, co je čeká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké formy pomoci od státu mohou lidé využít při mimořádně vysokých nedoplatcích za energie? Poslechněte si celý rozhovor s finančním poradcem Davidem Šmejkalem

Nicméně i spotřebitel musel rok a půl tušit, že ceny energií se budou dotýkat i dodávek tepla. Dokázal bych si představit, že spotřebitel zvýší své zálohy a utvoří rezervy. I když ten obrovský nárůst mě překvapil.

Dá se s tím něco dělat, mohou lidé vyúčtování reklamovat?
Samozřejmě jej mohou reklamovat. V případě Lubů k tomu došlo i minulý rok, došlo také k nějakému šetření ze strany Energetického regulačního úřadu. Obávám se, že problém je dlouhodobý a spíš zakořeněn mezi městem a dodavatelem tepla.

I spotřebitelé si musejí být vědomi toho, že jsme ve zvýšených cenách energií a na to je třeba se připravit. Zamezením plýtvání i opatřením, aby tepla bylo spotřebováno co nejméně.

A co když lidé nemají na okamžité zaplacení nedoplatků? Jsou nějaké formy pomoci od státu? Třeba rozložením splátek?
Všechno jde, nejprve bych začal od šetření a zamezení plýtvání, je třeba začít u sebe. Určitě je možné požádat dodavatele o splátkový kalendář. Je otázka, jestli v tom velkém množství dodavatel tepla bude schopen rozložit dlužné splátky ve vyúčtování do dalších období. A je možné i požádat stát o příspěvek na bydlení, případně o mimořádnou okamžitou pomoc, obrátit se na úřad práce.

Petr Král, prh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme