Osmdesát let od premiéry Matky. Karel Čapek jí reagoval na předválečnou situaci v Evropě

Přesně před 80 lety, 12. února 1938, měla v Národním divadle premiéru hra Karla Čapka Matka. Protiválečné drama staví do kontrastu velké činy mužského světa s údělem ženy, která postupně ztrácí manžela a svých pět synů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Čapek za mikrofonem Československého rozhlasu

Karel Čapek za mikrofonem Československého rozhlasu | Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

V době, kdy v pohraničí vyrůstalo mohutné vojenské opevnění a český národ se obával nacistické agrese, nadnesl Karel Čapek ženský pohled na celé téma.

Přehrát

00:00 / 00:00

80 let od uvedení Čapkova dramatu Matka v Národním divadle

Argumenty proti válce a pošetilé touze dosáhnout velkých věcí vyslovila z jeviště Národního divadla v únoru 1938 představitelka hlavní role Leopolda Dostalová.

„Čapek byl vůbec dramatikem mého srdce. A když se nad Evropou schylovalo k druhé světové válce, mohla jsem vytvořit nad jiné mě drahou titulní postavu z jeho Matky,“ vzpomínala později Dostalová na svou spolupráci s Karlem Čapkem.

Námět na hru dala Čapkovi jeho žena, herečka Olga Scheinpflugová. Její původní představa se ale od výsledku trochu lišila. Tak to alespoň zachytil O 50 let později ve filmu Člověk proti zkáze režisér Štěpán Skalský, který do rolí manželů Čapkových obsadil Josefa Abrháma a Hanu Maciuchovou.

Zřejmě byl na seznamu gestapa, říká ředitelka památníku Karla Čapka. Slavný spisovatel zemřel před 80 lety

Číst článek

Ve snímku jsou zachyceny i nejsilnější momenty hry a zvláštní forma, kterou Čapek zvolil. Matka totiž dokáže mluvit se svými mrtvými.

V jednotlivých dějstvích ztrácí jednoho syna po druhém. Jeden zemře při vědecké práci, druhý v letadle, dvojčata se stanou obětí občanské války. Rozvrácenou zemi pak napadne cizí stát a do boje se chce vydat i nejmladší syn. Matka ho ale za žádnou cenu nechce pustit.

V závěru dramatu hraje důležitou roli rozhlas, který informuje o válečných hrůzách a nevinných obětech. Teprve tento moment zlomí matčinu vůli. Podá synovi pušku a řekne už jen jediné slovo: „Jdi!“

Čapkova Matka byla na repertoáru Národního divadla až do září 1938, kdy se Československo ocitlo na pokraji skutečné války.

Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme