Protesty, debata a konec. Olomoucké zastupitelstvo schválilo sloučení Moravského divadla a filharmonie

Zastupitelé Olomouce v pondělí schválili sloučení Moravské filharmonie s Moravským divadlem a zřizovací listinu nástupnické organizace. Fungovat by měla od ledna příštího roku. Proti sloučení přitom delší dobu vystupovala část veřejnosti, většina opozičních zastupitelů a hudebníci Moravské filharmonie.

Olomouc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty filharmoniků před budovou olomouckého magistrátu

Protesty filharmoniků před budovou olomouckého magistrátu | Foto: Blanka Mazalová | Zdroj: Český rozhlas

Protestující filharmonici přivítali zastupitele v pondělí před budovou magistrátu dechovkou, ve foyeru cimbálovkou. Pak už ale začalo víc než čtyřhodinové jednání zastupitelů o schválení zřizovací listiny spojeného Moravského divadla a Moravské filharmonie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Protesty filharmoniků, pak dlouhá debata. Olomoucké zastupitelstvo schválilo sloučení divadla a filharmonie

O slovo se ještě před tím přihlásilo několik lidí. Například Milan Ludvík, který inicioval petici proti sloučení. „Protesty, které v tomto období vrcholí, jsou opravdu značné, jsou velmi podstatné a vy jako koaliční zastupitelé byste se jimi měli opravdu zabývat,“ nechal se slyšet Ludvík.

Odbory Moravské filharmonie se proti slučování vymezovaly už několik měsíců. Uspořádaly například nedávný protestní koncert v Letním kině a odborář Jakub Látal pravidelně vystupoval na zasedání zastupitelů.

„Není jistě tajemstvím, že odborové organizace, insideři a velká část odborné i laické veřejnosti tuto transformaci vnímá veskrze negativně. Mnoho relevantních argumentů zde i jinde bylo vzneseno, ale už méně jich bylo vypořádáno,“ uvedl Látal.

Mládek, Suchý nebo Hřebejk. Umělci jsou proti sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie

Číst článek

Nepřipravenost celého projektu je i výtkou většiny opozice. Koalice SPD a Trikolora opakovaně hlasovaly proti všem postupným krokům, a ani tentokrát Martin Jirotka, opoziční politik právě za SPD a Trikoloru, nezměnil názor. „Je to spíše hazard se jménem Moravské filharmonie, která sice jako instituce sloučením nekončí, ale končí v sloučené organizaci s Moravským divadlem,“ zmínil.

Podle odpovědného náměstka Viktora Ticháka (Piráti) není pravda, že bylo slučování nepřipravené. „Myslím si, že všechno připravené je, máme k dispozici data, která už byla prezentována na minulých zastupitelstvech. Z mého pohledu teď už co dalšího dodávat z hlediska analýz,“ řekl Tichák.

Olomoučtí radní se rozhodli obě instituce, tedy orchestr a třísouborové divadlo, sloučit pod jednu organizaci především z ekonomických důvodů.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme