Výroční Filmovka ocení Suchého a Kačera. K padesátinám si nadělí speciální hosty i premiéry

Letní filmová škola (LFŠ) letos oslaví padesátku. Při té příležitosti se do Uherského Hradiště vrátí její významní zahraniční hosté uplynulých let. Přehlídku, která se koná od 26. července do 1. srpna, zakončí předpremiéra očekávaného rozhlasového dramatu Vlny. Výroční cenu Asociace českých filmových klubů převezme divadelník Jiří Suchý, in memoriam ji získá také herec Jan Kačer, který zemřel na konci května.

Uherské Hradiště Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odhalení pamětní desku oscarovému režisérovi Jiřímu Menzelovi. Jiří Suchý

Tvůrčí dráha Jiřího Suchého (na snímku) je natolik komplexní, že ho nelze označit jen za autora písní a divadelních her či za herce a režiséra, říká Iva Hejlíčková | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Tvůrčí dráha Jiřího Suchého je natolik komplexní, že ho nelze označit jen za autora písní a divadelních her či za herce a režiséra. Jeho osobitá, hravá poetika prostupuje všemi uměleckými obory. Velmi se těšíme na to, že diváci LFŠ budou mít příležitost vidět třeba jeho první celovečerní režijní počin, experimentální snímek Nevěsta z roku 1970,“ láká programová ředitelka Iva Hejlíčková.

STAN ČRO

Svůj program bude mít na Filmovce už tradičně i Český rozhlas. Ve stanu ČRo se mezi 29. a 31. červencem vedle oblíbených pořadů, jako jsou například filmově-kritické Čelisti nebo knižní Lit, představí i investigativní podcastová série Stoupenci. V panelu věnovaném Filmu a datové žurnalistice představí web iROZHLAS.cz datovou sérii Michala Kašpárka ke 125. výročí tuzemské kinematografie.

 

Předání druhé ceny za celoživotní přínos českému filmu je podle ní zahaleno velkým smutkem. „Jejím držitelem měl být pan Jan Kačer, s nímž jsme do poslední chvíle připravovali výběr filmů. Jeho herecké mistrovství si přesto připomeneme výběrem filmů, které si sám zvolil, a cenu převezme jeho dcera, herečka Adéla Kubačáková,“ doplňuje Hejlíčková.

V rámci výročního comebacku přijedou osobně uvést jeden vlastní a jeden nejmilejší snímek režiséři Mohsen Makhmalbaf, Fridrik Thór Fridriksson, Pedro Costa, Peter Strickland a Sean Ellis.

Dramaturg Jaroslav Sedláček tajemně předesílá „výjimečnou sestavu“ českých filmových premiér. Prozradit ale zatím může jen Vlny režiséra Jiřího Mádla, které program letošní Filmovky slavnostně uzavřou. Od 15. srpna pak vstoupí do běžné kinodistribuce.

„Chtěli jsme jubilejní ročník končit opravdu emočně silným filmem a tím Vlny rozhodně jsou. Navíc je to film až bolavě aktuální, jakkoliv se odehrává v letech 1967 až 1968. Demokracie a svobodná média pořád nejsou samozřejmou věcí, bohužel,“ říká Sedláček s narážkou (nejen) na současnou situaci na Slovensku.

Z filmu Vlny, který režíruje Jiří Mádl | Foto: Dawson Films

Vrátí se i oblíbené programové sekce. Němý film s živou hudbou nabídne snímky japonského filmaře Jasudžira Ozua, retrospektivy budou věnovány italskému velikánovi Federicu Fellinimu a belgické filmařce Chantal Akermanové, jejíž snímek Jeanne Dielmanová, Obchodní nábřeží 23, 1080 Brusel dominoval v roce 2022 žebříčku nejlepších filmů historie v prestižní anketě časopis Sight & Sound.

VIDEO: ‚V boji za svobodu riskovali všechno.‘ Mádlův film Vlny představuje trailer

Číst článek

Během Půlnočních delikates, příznačně nazvaných Jednotná v pokleslosti, si diváci budou moct smlsnout na evropských lidových komediích. Tuzemskou tvorbu v sekci zastoupí Trhala fialky dynamitem s Helenou Růžičkovou v hlavní roli.

Bývalý šéfredaktor televizní rubriky časopisu Variety David Bushman představí více než 50letou, veskrze osobitou filmografii Davida Lynche. 

Program také představí tvorbu filmového průkopníka Karla Zemana, který dodnes inspiruje filmaře svým unikátním spojením hraného filmu a animace, a Zdeňka Lišky, jednoho z největších a nejuniverzálnějších českých skladatelů filmové hudby.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme