Nemám ve filmu Vlny hlavní roli. Tu má příběh skutečných redaktorů, věří herec Vodochodský

Ve filmu Vlny od režiséra Jiřího Mádla hraje Vojtěch Vodochodský fiktivního novináře Československého rozhlasu, zbytek událostí a osob ve snímku je ale inspirován skutečností. „Ani bych neříkal, že tam mám hlavní roli. Protože to hlavní je příběh – příběh skutečných redaktorů,“ říká Vodochodský v pořadu Blízká setkání na Dvojce.

blízká setkání Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojtěch Vodochodský

Vojtěch Vodochodský | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

Dobové drama Vlny, které bude mít premiéru v polovině srpna, se odehrává v období pražského jara, tedy osudného roku 1968, kdy Československo začala okupovat vojska Varšavské smlouvy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Host: herec Vojtěch Vodochodský. Moderuje Tereza Kostková

Snímek pracuje se skutečnými událostmi a atmosférou rozhlasového týmu, jehož redaktoři byli odhodláni přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Právě tam se ocitá fiktivní rozhlasový technik, kterého hraje Vojtěch Vodochodský. 

„Je to moc povedený film o Československém rozhlasu v letech 1967 a 1968. Ani bych neříkal, že tam mám hlavní roli. Protože to hlavní je příběh – příběh skutečných redaktorů,“ říká Vodochodský v pořadu Blízká setkání na Dvojce. 

„Film ukazuje i relevanci Československého rozhlasu,“ pokračuje herec. „Už jsem měl možnost Vlny vidět a je to špionážní thriller plný napětí a zvratů. Ukazuje to nejen stinnou stránku 60. let, ale taky krásu té doby a turbulentnost.“

K roli smyšleného technika se dostal přes casting, poté se mu ale dlouhé měsíce nikdo neozval, popisuje Vodochodský.  

„Hodil jsem to tenkrát za hlavu s tím, že z toho nic nebude. Pak jsem jednou seděl v parku a kolem šel náhodou Jirka Mádl. Pozval mě do druhého kola. Byla to náhoda. To je nějaký vesmír. A hlavně v herectví, kde tyto drobné nuance hrají neuvěřitelnou roli,“ věří Vodochodský.

Film Vlny byl pro něj fyzicky nejnáročnějším filmem v jeho dosavadní kariéře.

„Měl jsem tam zdaleka nejvíc natáčecích dnů, co jsem kdy měl. A každý den jsem do toho chtěl dát 200 procent, protože mi na tom hodně záleželo. Takže to mnohdy bylo vyčerpávající. Ale v tom dobrém slova smyslu,“ říká herec a dodává: 

„Kvůli natáčení jsem chodil plavat, abych se naučil kraul a aby to vypadalo důstojně. Ale na konci filmu je to nakonec jen minimálně, tak ten můj kraul asi nebyl tak hezký,“ dodává.

Tereza Kostková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme