Karlovarský festival chystá kafkovskou tematiku. Divákům nabídne i dokumentární portrét Janžurka

Filmový festival v Karlových Varech od 28. června do 6. července nabídne retrospektivu věnovanou Franzi Kafkovi i premiéru dokumentu Janžurka. Konečný výběr představuje třináct celovečerních, čtyři středometrážní a pět krátkých snímků o pražském německy píšícím židovském spisovateli.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

a_ij_doma_cinepoint_240611-140505_elev.jpg

Dokument Janžurka na festivalu představí jeho protagonistka | Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Dokumentární portrét Janžurka na festivalu představí jeho hlavní protagonistka herečka Iva Janžurová a její dcera, režisérka snímku Theodora Remundová. Za pořadatele o tom informovala Adéla Klingohrová.

Ve Varech uvedou nové filmy Parkanové, Mádla i Havelky. V porotě zasedne Rush s Křenkovou

Číst článek

Výběr snímků věnovaných Kafkovi tvoří již dříve představená retrospektiva s názvem Touha stát se Indiánem: Kafka a film festival. Název jí propůjčila jedna z Kafkových povídek, jejíž jádro tvoří pohyb a transformace, které zároveň definují filmové umění.

„K původně ohlášeným titulům přibyl program věnovaný celoživotní lásce Davida Lynche ke Kafkovu dílu. V rámci jednoho bloku bude uveden surrealismem prostoupený krátkometrážní snímek Babička, který Lynch natočil v roce 1970, a třetí epizoda třetí sezony kultovního seriálu Twin Peaks, v níž se obdivné napojení jednoho svérázného génia na druhého zrcadlí intenzivněji než jinde,“ uvedla Klingohrová.

Kafkovský program

Festival k tématu Kafky dále uvede například adaptaci jeho nedokončeného románu Amerika nazvanou Třídní vztahy od filmařského dua Jean-Marie Straub a Danièle Huilletová nebo krátký snímek Franz Kafka: Život je krásný v režii britského herce Petera Capaldiho.

Nejstarším titulem v kafkovském karlovarském programu bude půlhodinový snímek s názvem K, který italské umělkyně Lorenza Mazzettiová natočila v roce 1954.

Dokument Janžurka vyprávějící o životě oblíbené herečky, která hrála v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, v Divadle na Vinohradech, v Národním divadle a v mnoha televizních seriálech a divácky úspěšných filmech, nabídne festival v sekci Návraty k pramenům.

V této sekci věnované filmům klasickým, kultovním, raritním i neprávem opomíjeným, promítaným z původních či restaurovaných kopií diváci také uvidí mimo jiné světovou premiéru digitálně restaurované verze dobového dramatu o milostném trojúhelníku Dvě Angličanky a kontinent od proslulého tvůrce Françoise Truffauta.

Klimatický reality check. Většina současných hollywoodských filmů nereflektuje klimatickou krizi

Číst článek

Dokumentární filmy

Autor originálních dokumentárních esejů ohlížejících se do historie kinematografie Alexandr O. Philippe se vrátí na festival se speciálním programem vycházejícím z jeho snímku Zachycení. Jeho prostřednictvím zkoumá americkou mytologii pomocí fenoménu Monument Valley a společensko-filozofický rozměr americké krajiny.

Zrestaurované podoby se dočkal i ceněný dokumentární vhled do soumračné fáze života geniálního jazzového trumpetisty a zpěváka Cheta Bakera Let’s Get Lost natočený fotografem Brucem Weberem v roce 1989 i tuzemská satira Vražda ing. Čerta z roku 1970, která je uměleckým setkáním režisérky, scenáristky a autorky kostýmů Ester Krumbachové a herečky Jiřiny Bohdalové.

Zájemce čeká také projekce 35mm kopie kultovního Tajemství hradu v Karpatech režiséra Oldřicha Lipského nebo poslední autorský počin Proudy lásky od představitele amerického nezávislého filmu Johna Cassavetese.

Festival v Karlových Varech nabídne v soutěžních sekcích Hlavní a Proxima a nesoutěžní sekci Zvláštní uvedení 32 filmů, z toho téměř polovinu debutů. V porotě hlavní soutěže zasedne oscarový herec Geoffrey Rush, který si z festivalu před dvěma roky přivezl Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme