Zaorálek poodhalil plán pro kulturu: od 17. května by se venku mohlo sejít 700 lidí, vevnitř 400

Od pondělí 17. května by se venkovních kulturních akcí mohlo účastnit až 700 lidí. Na twitteru to napsal ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Na vnitřních akcích by podle návrhu mohlo být až 400 lidí. O týden později pak 1000 účastníků venku a 500 uvnitř při kapacitě 50 %. Šéf resortu kultury se na tom ve čtvrtek večer domluvil s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou. Jasno by mělo být po pondělním jednání vlády.

Praha (Aktualizováno: 23:08 6. 5. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Rozvolňování v oblasti kultury má ale podmínku. Účastníci akcí se budou muset prokázat PCR nebo antigenním testem a vstup bude možný jen s respirátorem. Návrh rozvolňování v kultuře bude vláda schvalovat v pondělí.

„Na dnešním jednání s náměstkyní ministerstva zdravotnictví a hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou a jejím týmem, kterého se rovněž zúčastnili zástupci kulturní obce, jsme se tak konečně dohodli na základních parametrech plánu rozvolnění pro kulturu pro následující týdny a měsíce až do září,“ napsal ve čtvrtek ministr na twitter.

Dodal, že v příštích třech dnech se budou parametry rozvolňování dokončovat. V pondělí chce plán zveřejnit.

Původní ‚diskriminační‘ návrh

V uplynulých dnech se Zaorálkův resort a ministerstvo zdravotnictví několikrát nad otázkou epidemických rizik v kultuře střetly. Zaorálek dostal návrh na uvolňování covidových opatření v pondělí a okamžitě ho označil za „diskriminační“.

Jednoznačně diskriminační, řekl Zaorálek o návrhu na rozvolňování v kultuře. Arenberger věří v dohodu

Číst článek

„To, co jsme dostali, je pro mě naprosto nepřijatelné,“ řekl na tiskové konferenci v pražském Lidovém domě. A dodal, že vláda požaduje výrazněji lepší epidemickou situaci než srovnatelné země, které už pravidla pro kulturu uvolňují.

Podle něj navíc původní návrh nezohledňoval požadavky pořadatelů, přestože je ministerstvo zdravotnictví dostalo. „Je to ale jako mluvení do dubu,“ prohlásil.

Ministr zdravotnictví za ANO Petr Arenberger později novinářům řekl, že věří v dohodu. „Jsem optimista, že v kontextu dalších resortů, kde řešíme podobné záležitosti, že řešitelného konsensu dosáhneme,“ uvedl.

S větším rozvolňováním v kultuře potom nesouhlasil třeba šéf odborné skupiny MeSES a epidemiolog Petr Smejkal. „Chápeme, že hromadné akce jsou omezené už dlouhou dobu, nicméně epidemiologicky patří k těm nejrizikovějším, a proto je třeba nastavit podmínky pro jejich obnovení pečlivě,“ doplnil.

dok Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme