Adam Ondra posunul hranice lezení, v Norsku zdolal svůj 'Project Hard'

Český sportovní lezec Adam Ondra předvedl další unikátní výkon. V norském Flatangeru poprvé přelezl „Project Hard“, cestu, která má jako první na světě klasifikaci 9c.

Flatanger/Norsko Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestu s klasifikací 9c, navrtal v roce 2013, do Norska se vypravil celkem sedmkrát

Cestu s klasifikací 9c, navrtal v roce 2013, do Norska se vypravil celkem sedmkrát | Foto: Pavel Blažek

„Ten den nebyl ničím výjimečný. Bylo horko, ale vzduch byl svěží a suchý. Ale necítil jsem žádný tlak, psychicky jsem byl naprosto v pohodě a to bylo pro přelez klíčové. Na konci cesty, když jsem věděl, že jsem to dokázal, jsem pociťoval velmi zvláštní emoce. Ani jsem nedokázal zakřičet radostí, jen jsem tam visel v laně a v očích cítil slzy,“ řekl po prvním přelezu cesty Adam Ondra.

Lezení na olympijských hrách? Titul nebude hodnotný, říká Adam Ondra o 'obskurní kombinaci'

Číst článek

„Project Hard“ navrtal už v roce 2013 a do Norska se za ním pravidelně vracel. Několik měsíců tréninku se vyplatilo ve 20 minutách lezení, některé části zdolal rychle, před jinými si musel odpočinout. Po zdolání na Instagramu zveřejnil krátké video s jedinou větou. „Teď jsem opravdu, opravdu šťastný.“

„Ta cesta mě nikdy nepřestala bavit, i přes veškerý čas, který jsem s ní strávil. Bavila mě, když jsem ji nacvičoval, hledal ty správné kroky a pohyby a bavilo mě o to víc ji úspěšně dokončit," dodal.

Dosud nejtěžší cesty měly podle tzv. francouzské klasifikace označení 9b+, „Project Hard“ ale Adam Ondra po přelezu klasifikoval jako 9c, znovu tak posunul možnosti lezení.

„Klasifikaci udává ten, kdo to přeleze. Ale zrovna Adam má v tomhle výbornou pověst, protože on nikdy nedává stupeň nižší. Nikdy se mu nestává, že by jeho klasifikace byla zpochybněna,“ vysvětlila serveru iROZHLAS.cz Zuzana Musilová z týmu Adama Ondry.

Brněnský lezec Adam Ondra dlouhodobě patří mezi nejlepší sportovní lezce světa. Dvakrát vyhrál mistrovství světa v lezení na obtížnost, přidal i jeden titul v boulderingu. V posledních letech se ale zaměřuje na přelezy cest s nejvyšší obtížností, vloni na podzim navíc v rekordním čase za 8 dní zvládl volný přelez cesty Dawn Wall na yosemitském El Capitanovi.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme